zaterdag 17 maart 2012

Lichtgevende sushi verovert VS

De nieuwe culinaire trend in de Verenigde Staten stuit milieu- en dierenorganisaties tegen de borst. Lichtgevende sushi gemaakt van genetisch gemodifieerde vis verovert de Amerikaanse markt.

De genetisch gemodifieerde visjes werden initieel gekweekt om milieuvervuiling op te sporen. Maar een video die toont hoe je met de visjes 'glow in the dark sushi' kan maken, is een online hit geworden.

Glofish
Wat je nodig hebt, zijn zogenaamde glofish, fluorescente zebravisjes die je in dierenwinkels kan kopen. Aan de zebravisjes werd een fluorescent gen toegevoegd. Wetenschappers wilden zo een vis creeëren die oplicht wanneer rivieren vervuild raken.

Experiment
Maar de eerste proeven resulteerden in een vis die constant licht geeft, en die werden dan maar gekweekt om in dierenwinkel te worden aangeboden. De visjes zijn beschikbaar in rood, groen, oranje, blauw en paars.

Recepten met de lichtgevende visjes kregen namen als 'kryptonite roll' en 'stop and glow nigirizushi'. Je kan zelfs een lichtgevende pizza kopen die je best serveert "in een verduisterde ruimte met enkel een blacklight". De 'kryptonite rolls', vis gemengd met wasabi, hebben wel een neveneffect: je tanden gaan er ook licht van geven.

In Californië zijn de visjes nog verboden. De staat bant alle genetisch gemodifieerde visproducten.



Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten