dinsdag 13 maart 2012

Meteoriet doorboort Noors tuinhuisje

Een meteoriet heeft het dak van een tuinhuisje in het centrum van Oslo doorboord. Eigenaresse Margrethe Thomassen vond de ruimtesteen, die bij de inslag in tweeën brak, afgelopen zondag. Waarschijnlijk is het een deeltje van de meteoriet die begin deze maand als een heldere vuurbol boven een groot deel van Noorwegen werd waargenomen.


'Deze familie heeft veel geluk gehad', zegt sterrenkundige Serge Koutchmy tegen het persbureau AFP. 'De meteoriet heeft geen grote schade veroorzaakt, en het is een klein fortuin waard.' Een stuk meteoriet kan namelijk duizenden euro's opleveren.

Volgens de Noorse astronoom Knut Joergen Roed Oedegaard gaat het in dit geval om een breccie, een gesteente opgebouwd uit onregelmatige brokstukken van ouder gesteente.

Het gebeurt zelden dat het puin van een meteoriet inslaat in een gebouw. Een bekend geval in Nederland is de Glanerbrug-meteoriet. Deze vuurbol, net zo helder als de maan, werd op 7 april 1990 door honderden mensen in West-Europa waargenomen. Een stuk puin van 25 centimeter groot doorboorde 's avonds het dak van een huis in het Twentse dorp Glanerbrug.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten