dinsdag 13 maart 2012

Verblijf in ruimte zorgt voor wijzigingen in de hersenen

Een lang verblijf in de ruimte kan bij astronauten veranderingen aan de ogen en hersenen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Texas in Houston op 27 astronauten die gemiddeld 108 dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS en de spaceshuttle hebben vertoefd. Het was al bekend dat bij ruimtevluchten het beendergehalte en de spiermassa afnemen.

Die veranderingen lijken op de zogenoemde intracraniële hypertensie. Bij dit probleem dat vooral vrouwen met overgewicht treft, stijgt in de schedel om nog onverklaarbare redenen de druk van het hersenvocht. Dit kan tot hoofdpijn leiden of de oogzenuwen beschadigen.

De onderzoekers beschreven in het vakblad Radiology de abnormale bevindingen bij ruimtevaarders die meer dan dertig opeenvolgende dagen in gewichtloosheid vertoefden. Bij elke derde van hen is het hersenvocht in de buurt van de oogzenuwen toegenomen, bij elke vijfde was de achterkant van één of beide oogappels afgevlakt en bij elk zevende was de oogzenuw uitgepuild.

Duur beperken
Bovendien vonden de wetenschappers bij elf procent van deze ruimtevaarders veranderingen in de hypofyse die meerdere hormonen aanmaakt. De bevindingen kunnen de duur van ruimtereizen beperken, aldus radioloog en onderzoeksleider Larry Kramer.

Ook de ruimtevaartorganisatie NASA heeft al veranderingen aan het gezichtsvermogen bij talrijke astronauten vastgesteld, becommentarieerde William Tarver van het Johnson Space Center. De oorzaken zijn nog niet gekend. De NASA heeft het probleem hoog aangestipt op de risicolijst en volgt de situatie verder op de voet.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten