zondag 22 juli 2012

48 woningen in Kanaleneiland Utrecht ontruimd om asbest

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de politie vanmiddag bezig met het ontruimen van 48 woningen nadat eerder deze week in twee woningen asbest was ontdekt. Dat meldt de gemeente. Het gaat om een flatgebouw aan de Stanleylaan waarin volgens woningbouwvereniging Mitros ongeveer 150 mensen wonen.

Een groot gebied rond de straat is afgezet. Automobilisten mogen de straat niet meer in, te voet is de weg nog wel bereikbaar. De bewoners van de ontruimde woningen worden opgevangen in een sporthal. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er inmiddels zijn ondergebracht.

Een woordvoerster van de gemeente Utrecht roept alle buurtbewoners op om binnen te blijven. Experts zijn momenteel bezig met metingen op asbest van een groot aantal andere woningen in het gebied. De zegsvrouw van de gemeente spreekt van woningen in het gebied tussen de Stanleylaan, het 5 meiplein en de Churchilllaan tot aan de Beneluxlaan. Of deze mensen ook hun huizen uit moeten, is nog onduidelijk.

Een groot gebied tussen de Churchilllaan en de Vasco da Gamalaan is afgezet. Hulpdiensten zijn aanwezig, er patrouilleren agenten door de wijk en er zijn twee peletons ME onderweg om te assisteren.

'Spuitasbest'
De autoriteiten besloten tot de ontruiming na de vondst woensdag van zogeheten 'spuitasbest' in de voegen en achter de voegen van twee woningen aan die straat. Donderdag en vrijdag zijn overige huizen onderzocht. De uitslagen van de metingen waren zodanig dat vandaag besloten is tot deze maatregel.









De woningen zijn gebouwd in de periode 1960-1965, meldt een woordvoerster van de woningbouwvereniging. Het gaat om lage portiekflats van vier verdiepingen. 'Omdat veel mensen op vakantie zijn, hoeven mogelijk niet 150 maar rond de 100 bewoners te worden geëvacueerd.' De woordvoerster van Mitros bevestigt dat de kans bestaat dat binnenkort een groter deel van de Utrechtse wijk ontruimd moet worden vanwege de asbest.

Spuitasbest wordt door middel van spuiten aangebracht en werd vroeger onder meer gebruikt bij het brandveilig maken van gebouwen. Ook werd het gebruikt als isolatiemateriaal en bij ventilatiesystemen. Spuitasbest werd toegepast in huizen, scholen, ziekenhuizen, kantoren, fabrieken, magazijnen en winkels. Ondanks het verbod dat ruim 35 jaar geleden werd ingesteld, zijn er nog steeds gebouwen waar spuitasbest aanwezig is.

De regionale omroep RTV Utrecht is op verzoek van de gemeente rampenzender.

Bron
Lees ook: Bewoners ontruimde huizen Utrecht mogen niet terug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten