maandag 23 juli 2012

Aangerande tiener aangeklaagd om noemen daders op Twitter

Een 17-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Kentucky moet voor de rechtbank verschijnen omdat ze op Twitter de namen heeft genoemd van twee jongens die haar hadden aangerand. Het meisje zegt dat ze dat deed omdat ze het niet eens is met de straf die de jongens wordt opgelegd.

Het meisje, Savannah Dietrich uit Louisville, was vorig jaar augustus aangerand door de jongens nadat ze tijdens een feestje het bewustzijn had verloren. Pas later kwam ze erachter dat de jongens foto's hadden gemaakt van de aanranding die ze ook aan anderen hadden laten zien.

'Tik op de pols'
De daders legden een schuldbekentenis af in ruil voor strafvermindering. De rechter moet het vonnis nog uitspreken, maar Dietrich werd op de hoogte gesteld van de overeenkomst van de daders met de openbaar aanklager. Ze zegt op de site van de Courier-Journal dat de straf niet meer lijkt dan een corrigerende 'tik op de pols'.








De advocaten van de jongens menen dat ze met haar berichten op Twitter het spreekverbod schendt dat is verbonden aan het strafrecht voor minderjarigen. Op die overtreding staat maximaal 180 dagen celstraf en 500 dollar boete. Ze moet 30 juli voor de rechter verschijnen. Dietrich heeft laten weten dat ze wil dat het een openbare zaak wordt, maar de advocaten van de jongens willen dat die dient achter gesloten deuren.

Vrije meningsuiting
Dietrich zegt dat ze liever de gevangenis in gaat dan haar recht op vrije meningsuiting beknot ziet. 'Ze zeggen dat ik er niet over mag praten of ik draai de gevangenis in', schreef ze op Twitter. 'In Louisville is verkrachter beschermen belangrijker dan rechtvaardigheid voor het slachtoffer.'

Verschillende experts op het gebied van de vrije meningsuiting hebben zich intussen achter haar geschaard, maar juristen zeggen dat ze het spreekverbod bij de rechter had moeten aanvechten.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten