vrijdag 21 september 2012

Astronomische herfst begint met zon

Zaterdag begint om exact 16.49 uur de herfst. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar en begint aan haar reis naar het zuidelijk halfrond. De eerste herfstdag laat echter geen typisch herfstweer zien, aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl.

De zon zal flink schijnen, afgewisseld met stapelwolken en slechts een enkele bui. De temperatuur voldoet wel aan de herfst. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige wind uit noord tot noordwest.

Vanaf zondag krijgt het weerbeeld wel steeds herfstige trekjes. Na een koude nacht, met lokaal zelfs vorst aan de grond, neemt zondag de bewolking toe. In de loop van de middag en avond gaat het vanuit het zuiden regenen.








Kil
De regen bereikt Noord-Nederland mogelijk pas in de nacht, dus daar verloopt de zondag droog. Er waait verder een straffe oostelijke wind waardoor het kil aanvoelt. De zomerjas kan in de kast, warmere kleding moet weer uit de mottenballen.

Echt herfstweer staat voor maandag op het programma. Een depressie zorgt dan voor het eerste onstuimige herfstweer van het jaar. De wind neemt aan zee toe naar 7 tot 8 Bft, hard tot stormachtig, en er zijn perioden met regen.

Onzekerheid
Ook later in de week blijft het waarschijnlijk wisselvallig weer. Hoe het weerbeeld exact zal zijn, is echter niet te zeggen. Tropische storm Nadine heeft daar grote invloed op. Nadine ligt vandaag bij de Azoren en zorgt daar voor veel wind en zware regenval. De komende dagen trekt Nadine langzaam weg bij de eilanden. Waar Nadine daarna naar toe trekt, is onbekend.

De mogelijkheden variëren van een route via Madeira (met storm) naar Zuid-Spanje (harde wind en forse regenval) tot vrijwel stil liggen op de plek waar ze zondag komt te liggen. Deze uitzonderlijke onzekerheid zorgt ervoor dat de weersverwachting na maandag flink kan veranderen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten