zaterdag 22 september 2012

Speurders rollen netwerk jihad-strijders op in Brussel

Brusselse terrorismespeurders hebben een netwerk ontdekt dat jonge moslims uit ons land als jihad-strijders naar oorlogsgebieden als Somalië en Syrië stuurt. In Brussel en Parijs werden zeven aanhoudingen verricht, aldus het federaal parket. De verdachten verschijnen maandag voor de raadkamer.

Twee jaar geleden ving het gerecht geruchten op over het bestaan van een dergelijk netwerk in het Brusselse. Vooral de bestemming klonk de speurders nieuw in de oren. Tot dan werden kandidaat-krijgers vooral naar Afghanistan en Irak uitgestuurd. Maar plots ging het richting Somalië.

Een eerste groep strijders zou in april 2011 vertrokken zijn. Een tweede groep is eerder dit jaar afgereisd. Maar het gerecht was intussen voldoende over het netwerk te weten gekomen om zeven kandidaat-jihadisten te laten onderscheppen. De twee jongste aanhoudingen vonden woensdag in het Brusselse plaats tijdens een reeks van huiszoekingen, schrijven de kranten van Sud Presse.

Twee mannen werden aan de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije aangehouden omdat zij geen geldige papieren konden voorleggen. Een van hen, een Algerijn, had bij ons intussen het statuut van politiek vluchteling gekregen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten