woensdag 28 november 2012

Zondvloed Firenze voorbode van zwaar winteroffensief in groot deel van Europa


Gedaan met het zachte winterweer, want de komende dagen verovert een zwaar winteroffensief een groot deel van Europa. Terwijl Groot-Brittannië blijft kreunen onder grootschalige overstromingen, kreeg de historische en toeristische stad Firenze gisteren een heuse zondvloed over zich heen. De gezellige straatjes in het centrum van de Toscaanse hoofdstad werden herschapen in kolkende rivieren. Een voorbode van nog veel meer noodweer, want de gevreesde winterstorm 'Medusa' (een complex lagedrukgebied uit het oosten) brengt uit Siberië de komende dagen meer ellende. Goed nieuws alvast voor de wintersporters, want de hele Alpenregio krijgt tot een meter verse sneeuw. Ook in de Vogezen, het Zwarte Woud en de Pyreneeën zal de sneeuw rijkelijk vallen. Bij ons dalen de temperaturen de komende dagen ook richting vriespunt en komend weekend kan er (smeltende) sneeuw vallen.



'Tilt Firenze' en 'Bomba d'acqua' koppen de Italiaanse media na een vreselijke zondvloed in Firenze. De Toscaanse parel kreeg gedurende twee uur tijd aanhoudend felle regen over zich heen en was nadien nog nauwelijks herkenbaar. Bussen dreven in de straten, modderstromen blokkeerden tunneltjes en zelfs een deel van de ondergelopen autosnelweg moest een tijdlang afgesloten worden. In totaal viel er op vier uur tijd liefst 64 mm neerslag op de stad. De brandweer moest met amfibiewagens gevangen inwoners gaan redden. Vooral de rivier Mugnone baart nog zorgen.

Wintercycloon
En de komende dagen blijft het noodweer aanhouden in het noorden en het centrum van Italië met nieuwe bakken regen en ook pakken sneeuw. De situatie in het al zwaar geteisterde land dreigt zelfs nog te verslechteren met de komst van 'Medusa', een wintercycloon die gevormd wordt op de grens tussen twee totaal verschillende luchtmassa's: ijskoude lucht rechtstreeks uit Siberië en hete lucht uit Tunesië. Italië zit nog maar eens in de regio waar die twee extremen hard zullen botsen. Een explosieve cocktail die heel wat weerellende zal veroorzaken. Vooral in de regio's Ligurië, Piemonte, Veneto, Friulië, Toscane, Lazio en Campanië is de weeralarmfase 1 afgekondigd. In het noorden van het land volgt onvermijdelijk ook een pak sneeuw. Vanaf het weekend dalen de temperaturen fors en vanaf 300 meter valt er dan sneeuw. Maandag krijgt zelfs het hele land met Siberisch winterweer te maken.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten