maandag 26 november 2012

Dodelijke combinatie: pompelmoes met medicijnen

Het is al langer geweten dat pompelmoes in combinatie met bepaalde medicijnen gevaarlijke reacties kan uitlokken. Vandaag beweren dokters echter dat de risico's groter zijn dan eerder gedacht. De combinatie kan leiden tot een acuut nierfalen, ademhalingsfalen, maag- en darmbloedingen, niertoxiteit en zelfs tot de dood.

De reactie gebeurt omdat een werkzame stof in het fruit (furocoumarinen genaamd) de activering van een enzym in het lichaam tegenhoudt, die zorgt voor de afbraak van medicijnen. Dat kan ervoor zorgen dat het lichaam de medicatie ervaart als meerdere dosissen, terwijl je in werkelijkheid maar één dosis genomen hebt.

Verontrustend
Volgens wetenschappers zijn er meer dan 85 medicijnen die kunnen interageren met pompelmoes, met 43 die kunnen leiden tot ernstige neveneffecten. Het gaat onder meer om statines, afweeronderdrukkende middelen en antihistaminica.

"Heel wat van de medicijnen die reageren in combinatie met pompelmoes worden frequent voorgeschreven door artsen en zijn essentieel voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen", zegt de Canadese wetenschapper dr. David Bailey.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten