woensdag 28 november 2012

Italië opgeschrikt door supertornado

Vanochtend kreeg de Italiaanse stad Taranto te maken met een voor Europa opmerkelijk weerverschijnsel. Een tornado van groot formaat raasde rond half elf over de havenstad en liet sporen van vernielingen achter zich.

De zware tornado verrichte diverse verwoestingen aan in de Zuid-Italiaanse stad. De ruim 200.000 inwoners werden opgeschrikt door de twister die van boven zee het land op trok. Dat schrijft weer.nl op haar website. Eerst passeerde de tornado de haven om vervolgens een industriegebied binnen te trekken en verwoestingen aan te richten bij een staalfabriek. Daarna trok ze door over het nabijgelegen plaatsje Statte waar onder meer een school werd getroffen.

Op bovenstaande beelden is onder meer te zien dat auto's worden opgetild en verderop weer worden neergesmeten en hoe een elektriciteitsmast wordt getroffen. In de eerste mediaberichten wordt gesproken over twintig gewonden en één dode.

Zeldzaam
In Europa komen relatief weinig tornado's voor, maar hebben we meer te maken met windhozen. In Europa kan het weer zeer warm en vochtig zijn, maar ontbreekt het aan een harde wind. Een harde wind is een essentieel ingrediënt voor het ontstaan van een tornado. Dat is een reden waarom er weinig tornado's, maar windhozen, in Europa voorkomen en ontstaan. De tornado in Italië van vandaag was dus zeldzaam. Overigens is het tijdstip ook opmerkelijk, want de meeste tornado's in Europa vinden plaats in de maanden juni tot september.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten