donderdag 29 november 2012

Bevroren water ontdekt op noordpool van Mercurius

Op de noordpool van de planeet Mercurius is bevroren water gevonden. Mercurius staat dicht bij de zon, maar het ijs bevindt zich op de noordpool van de planeet, die voortdurend in de schaduw ligt. Geschat wordt dat de ijslaag in ieder geval een halve meter dik is, maar mogelijk gaat het om een twintig meter dikke laag.

 AAmerikaanse wetenschappers schrijven dat in de wetenschapspublicatie Science Express.

De onderzoekers denken dat het water op Mercurius is gekomen met een komeet, die ergens in de afgelopen 50 miljoen jaar is ingeslagen. 'Als er waterijs is, is er een manier waarop waterijs op alle planeten komt. Dat vertelt ons iets over de geschiedenis van het zonnestelsel en hoe het water bij de binnenste planeten kwam', zeggen ze.

Wetenschappers denken dat op de zuidpool van Mercurius mogelijk ook water is te vinden, maar er zijn vooralsnog geen gegevens die dat kunnen onderschrijven. Al jaren vermoedden wetenschappers, op basis van radarmetingen, dat er ijs op Mercurius te vinden moest zijn. Dit vermoeden is nu bevestigd.

Water is de bron van leven op aarde. Als wetenschappers doorkrijgen hoe het water miljarden jaren geleden op onze planeet kwam, kunnen ze een beter beeld krijgen van het ontstaan van leven.

Het ijs werd ontdekt met de Amerikaanse satelliet Messenger. Die werd in 2004 gelanceerd en draait nu rondjes om Mercurius. Over de kleine planeet, die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat, is nog niet veel bekend.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten