dinsdag 12 maart 2013

Hoge Raad: gedwongen tongzoen geen verkrachting

Het blijft strafbaar, maar iemand dwingen tot een tongzoen geldt niet langer als verkrachting. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De maximale straf voor een ongewenste tongzoen gaat daarmee van 12 naar 8 jaar. De Hoge Raad vindt niet langer dat zo'n zoen op één lijn gesteld kan worden met een echte verkrachting.

Sinds eind jaren 90 was het zo dat elke vorm van iemands lichaam seksueel en tegen de wil binnendringen als verkrachting kon worden gezien. Een tongzoen wordt nu geschaard onder het kopje 'aanranding van de eerbaarheid'.

De man die naar de Hoge Raad was gestapt omdat hij het niet eerlijk vindt dat hij voor verkrachting is veroordeeld, komt uit Harlingen. Hij zoende op 4 december 2008 een schoonmaakster in het Medisch Centrum Leeuwarden. Daarvoor kreeg hij een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Zijn advocaat Tjalling van der Goot noemt de uitspraak van de hoogste rechter 'voor de praktijk uiterst belangwekkend'. De gevolgen van een veroordeling voor verkrachting staan volgens de raadsman niet in verhouding tot de schade die ermee is aangericht. Zo is het bijvoorbeeld bijna niet mogelijk een verklaring van goed gedrag te krijgen.

De tongzoen-kwestie moet overigens nog wel een keer door de rechter bekeken worden. De Hoge Raad wil dat het gerechtshof in Arnhem beoordeelt of het om aanranding van de eerbaarheid van de schoonmaakster gaat. Behalve de tongzoen staan ook andere aanrakingen op de beschuldiging, meldde Van der Goot. Daarvan zegt de vrouw dat ze tegen haar wil zijn gebeurd, maar de Harlinger houdt vol dat zij ermee instemde.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten