Op de planeet Mars is ooit leven mogelijk geweest. In een rots zijn sporen van de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt.
Volgens de NASA hadden er in een ver verleden microbes, minieme organismes, kunnen leven op Mars. De gevonden elementen waren een ,,mogelijke bron van energie voor de micro-organismes''. De ruimtevaartorganisatie laat echter in het midden of die er ook echt zijn geweest.
,,Een fundamentele vraag voor de missie is of Mars ooit een leefbaar milieu kan hebben ondersteund. Op grond van wat we nu weten, is het antwoord ja'', zegt hoofdonderzoeker Michael Meyer in een verklaring.
De aanwijzingen voor een levensvatbaar Mars zijn gevonden met de Amerikaanse verkenner Curiosity. Die heeft vorige maand een gaatje in een rots op de planeet geboord. Het gruis is opgevangen en onderzocht met apparaten aan boord van het karretje.
De steen ligt in de krater Gale. Daar zijn eerder al aanwijzingen gevonden dat er ooit water stroomde. Mogelijk is het vroeger een riviermonding of een meer geweest. De locatie is niet zo onherbergzaam als andere plekken op Mars, aldus de NASA.
De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november 2011 werd gelanceerd en in augustus vorig jaar op Mars landde. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's.
De eerstvolgende werkplek van de Curiosity is een berg in het midden van de Gale-krater. De berg bestaat uit een heleboel lagen, die mogelijk zijn achtergelaten door water. Door in de berg te boren kan de Curiosity misschien ontdekken in welke periodes leven op Mars goed mogelijk was en wanneer juist totaal niet.
Video streaming by Ustream
Bron
Lees ook: Kijk mee over de schouder van Curiosity
Geen opmerkingen:
Een reactie posten