vrijdag 13 februari 2015

Duitsland slaat alarm over vluchtelingen uit Kosovo

Hongaarse politieagenten checken de papieren van Kosovaarse vluchtelingen © reuters.


Beieren en andere Duitse deelstaten slaan alarm over de sterk groeiende toestroom van vluchtelingen uit Kosovo. In januari van dit jaar vroegen 3.630 Kosovaren asiel aan in Duitsland, ruim 85 procent meer dan in december. Maar de meeste vluchtelingen mogen waarschijnlijk niet blijven.

Het aantal Kosovaren dat wel naar Duitsland vluchtte, maar nog geen aanvraag heeft gedaan, ligt nog veel hoger. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het in totaal om 18.000 mensen, meldt ARD.

De Duitse overheid erkent de meeste Kosovaren waarschijnlijk niet als vluchteling, schrijft de Frankfürther Allgemeine. In de ogen van de Duitse regering is Kosovo namelijk een functionerende democratie.

Aanvragen sneller behandelen
De regering wil de toestroom tegengaan door asielaanvragen vanaf deze maand binnen twee weken te behandelen, in plaats van binnen drie maanden. Ook moeten de aanvragers de uitslag van hun aanvraag afwachten in een opvangcentrum en mogen ze nog niet in Duitsland gaan wonen.

Aantrekkingskracht Duitsland
Het gunstige economische klimaat en de sociale verzekeringen in Duitsland zijn volgens de regering een sterke aantrekkingskracht voor mensen uit Kosovo. Met de economie van dat land gaat het al jaren slecht.

Op 17 februari is het zeven jaar geleden dat het land zich afscheidde van Servië. Het officiële werkloosheidscijfer is 27 procent, maar in werkelijkheid ligt het percentage veel hoger. Volgens de Wereldbank leeft een derde van de bevolking onder de armoedegrens.


Niet alleen armoede doet veel Kosovaren besluiten naar het buitenland te gaan. Het land wordt ook geplaagd door mensen-, drugs- en wapenhandel.

Niet alleen Duitsland
Duitsland is niet het enige land dat te kampen heeft met stijgende aantallen Kosovaarse vluchtelingen. Sinds onlangs mogen mensen uit Kosovo door Servië reizen om makkelijker de grens met landen van de Europese Unie te bereiken. De vluchtelingen proberen onder andere ook Hongarije binnen te komen, meldt persbureau Reuters.

Zo vroegen in januari van dit jaar 10.000 Kosovaren asiel aan in Hongarije, tegenover 6.000 in heel 2013. Kosovo heeft zo'n 1,8 miljoen inwoners. In West-Europa zijn 700.000 á 800.000 Kosovaren werkzaam, vooral in Zwitserland en Duitsland.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten