woensdag 18 maart 2015

17 toeristen omgekomen bij gijzeling museum Tunesië


Mogelijk lopen meerdere handlangers nog vrij rond

© Wikipedia Commons/Twitter Chagraaa/AD.


Bij een gijzeling in het nationale museum van Tunesië zijn zeker 17 buitenlandse toeristen om het leven gekomen. Dat bevestigt de Tunesische premier. Mogelijk zijn ook een Tunesiër en een agent gedood. Zwaargewapende mannen vielen vanmiddag het museum binnen en gijzelden bezoekers. Bij de politieactie die daarop volgde werden twee terroristen gedood. Er zouden bijna 40 gewonden zijn gevallen.

Een derde terrorist zou in de bevrijdingsactie zijn overmeesterd en gearresteerd. Mogelijk hadden de daders ook nog twee of drie handlangers die nog vrij rondlopen, zegt premier Essid.

Zeker twee met automatische wapens uitgeruste terroristen vielen het museum vlakbij het parlementsgebouw in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis aan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De als militairen vermomde daders zouden voor ze het Bardomuseum binnengingen vergeefs hebben geprobeerd het parlementsgebouw in de Tunesische hoofdstad binnen te dringen. Het is nog onduidelijk waar de mannen op uit waren.

Toeristen
Volgens de voorzitter van het Poolse parlement zijn er zeven Polen onder de doden. Hij noemde het de grootste aanslag met Poolse slachtoffers sinds aanslagen op het WTC in New York in 2001. Volgens de Tunesische premier zijn onder de gedode toeristen Spanjaarden, Italianen, Polen en Duitsers. De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat zijn land achter Tunesië staat en wil helpen bij de nasleep van de aanslag.

Het museum, dat vlak naast het parlementsgebouw ligt, werd na de schietpartij meteen ontruimd, net als het regeringsgebouw. Daar zou ten tijde van de schietpartij een vergadering gaande zijn geweest.

Grootste museum van Tunesië
Het Bardomuseum in Tunis is het nationale museum en het grootste van Tunesië. Het meest aansprekende onderdeel van de collectie zijn Romeinse mozaïeken die tot de belangrijkste in de wereld worden gerekend.

Het museum is gevestigd in een onderdeel van een Ottomaans paleis waarvan de bouw in de vijftiende eeuw begon en waar ook lange tijd een harem in was ondergebracht.

Behalve de Romeinse mozaïeken, onder andere afkomstig uit het vroegere Carthago, herbergt het museum een reeks archeologische vondsten - van Romeinse sculpturen tot Egyptische beelden - en is er uitgebreide aandacht voor Tunesische kunst en cultuur. Het museum vierde in 2013 het 125-jarig bestaan.

Geweld van extremisten
Tunesië had de afgelopen jaren te kampen met geweld van Islamitische extremisten, onder wie mensen die banden hadden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida. Volgens de Tunesische overheid zijn zo'n 3.000 mensen uit het land vertrokken naar Syrië en Irak om te vechten voor IS.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten