woensdag 18 maart 2015

Duitse politici: geef de Grieken nazigeld terug


’We moeten slachtoffers en familieleden tegemoetkomen’
Merkel. © ap.


Krijgt Griekenland na lang zeuren en dreigen dan toch zijn zin en betaalt Duitsland een oorlogsschuld van vele miljarden terug? Duitse politici dringen er bij bondskanselier Angela Merkel op aan om eindelijk de portemonnee te trekken.

Komende maandag schuiven Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras in Berlijn aan voor een gesprek onder vier ogen. Erg gemoedelijk zal het er vast niet aan toegaan, want de verhoudingen tussen Berlijn en Athene zijn de afgelopen maanden ernstig bekoeld.

Belediging
De verwoede pogingen van de Grieken om zelf voorwaarden te stellen voor de Europese financiële miljardenhulp, zijn verkeerd gevallen bij de Duitsers. Dat de Grieken daar ook nog eens de Tweede Wereldoorlog bij betrekken en zelfs dreigen Duitse instellingen in Griekenland te confisqueren, beschouwt Berlijn als een regelrechte belediging.

Maar Merkel moet nu met lede ogen toezien hoe vooraanstaande politici van de SPD en de Groenen toch gehoor willen geven aan de herhaalde oproep van Tsipras om de oorlogsschuld te betalen. Dat meldt Spiegel Online.

Schoon schip
Volgens Gesine Schwan (SPD), die namens haar partij twee keer kandidaat is geweest voor het presidentschap, is de zaak zo klaar als een klontje. ,,We moeten de slachtoffers en hun familieleden financieel tegemoetkomen.'' Daarbij is het ook voor Duitsland goed om eindelijk schoon schip te maken, stelt Schwan. ,,Het gaat erom dat we erkennen dat we Griekenland ernstig onrecht hebben aangedaan.''

Ralf Stegner, vicefractievoorzitter van de SPD, plaatst wel een kanttekening. ,,We moeten de schadeloosstelling niet koppelen aan het debat over de eurocrisis. Los daarvan vind ik wel dat we deze discussie over de schadeloosstelling moeten voeren.''


Misdrijven van nazi's
Dat vindt ook Anton Hofreiter, fractievoorzitter van de Groenen. ,,Duitsland kan de Griekse vorderingen niet zomaar van tafel vegen,'' zegt hij. Volgens hem moet de regering met de Grieken in gesprek om een goede oplossing te zoeken voor de misdrijven van de nazi's.

Een groot deel van de schuld betreft een afgedwongen lening, die nooit is terugbetaald. Hitler eiste in 1942 van de Griekse nationale bank een krediet van 476 miljoen rijksmark. Om dat terug te betalen, moet Berlijn nu tussen de 8 en 11 miljard euro ophoesten. Daarnaast eisen de Grieken nog schadeloosstelling voor oorlogsmisdrijven, zoals de massamoord bij Distomo. Daar vermoordde de SS op 10 juni 1944 218 kinderen, vrouwen en ouderen.

Overigens heeft Griekenland in de jaren '60 al een uitkering van 115 miljoen Duitse mark gekregen. Maar de regering-Merkel voelt zich niet geroepen Athene nogmaals tegemoet te komen. Zij beroept zich op de schuldenconferentie van 1953 in Londen, waarbij Duitsland uitstel van terugbetaling kreeg tot er een definitief vredesverdrag zou liggen en Oost- en West-Duitsland weer zouden zijn herenigd. Dat laatste gebeurde in 1990.

Toch is de hereniging van Oost- en West-Duitsland geen reden om nu alsnog over de brug te komen, vindt de bondsregering. Zij wijst op het herenigingsverdrag tussen de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oost- en West-Duitsland. Toen heeft Griekenland niet aan de bel getrokken. Bovendien vermeed toenmalig bondskanselier Helmut Kohl bij de onderhandelingen angstvallig de term vredesverdrag om torenhoge claims op basis van het verdrag uit 1953 te voorkomen.

Kwestie
Maar volgens de Duits-Griekse historicus Hagen Fleischer, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Athene, is daarmee de kwestie rond de dwanglening zeker nog niet de wereld uit. ,,Die is vastgelegd in een contract. Duitsland zegt altijd dat de eis achterhaald is, dat het allemaal is afgehandeld. Als ze daar zo van overtuigd zijn, kunnen ze prima met juristen, historici en economen gaan bekijken in hoeverre dat echt zo is, om er met de Grieken over te praten. In vriendelijke bewoordingen."




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten