donderdag 9 april 2015

Tientallen bruikbare tips na MH17-oproep

Het team dat speurt naar de schuldigen van de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. © anp.

Ruim 300 reacties zijn binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het Openbaar Ministerie (OM), in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer. ,,Zoals het er nu naar uitziet, zijn er zeker tientallen bruikbare getuigen bij'', zegt een woordvoerder van het OM vandaag naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf hierover.

De meeste reacties komen uit Oost-Oekraïne, de regio waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Het gaat om 170 e-mails, 135 telefoontjes, een Skypegesprek en een melding via VK, het Russische Facebook.

Het OM deed de getuigenoproep ruim een week geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen.

De crash van het vliegtuig op 17 juli vorig jaar is mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket, denkt het OM. De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. De boodschap is ook te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.




Bron
Lees ook: 'Sorry Nederland, Poetin zal MH17-daders niet uitleveren'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten