donderdag 11 juli 2013

Overheidsdienst VS slaat computers kort en klein

Uit vrees voor een computervirus blijken ambtenaren van de Amerikaanse overheidsdienst voor economische ontwikkeling EDA vorig jaar hun computerapparatuur kort en klein te hebben geslagen. Naast de harde schijven moesten ook toetsenborden, muizen en beeldschermen eraan geloven, bericht FoxNews.

Eind 2011 was de Economic Development Administration door een speciale afdeling van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid meegedeeld dat het computersysteem mogelijk was besmet met malware. Een extern bedrijf, gespecialiseerd in virusbestrijding, trof in het systeem evenwel geen virus aan.

Zwart op wit
De EDA wilde dat zwart op wit bevestigd hebben, maar het bedrijf zei niets te kunnen garanderen vanwege de minimale kans op nog onbekende, niet op te sporen virussen. Daarop kregen de ambtenaren van de EDA het bevel uit voorzorg hun apparatuur te vernietigen en hoogstpersoonlijk met hamers te lijf te gaan.

Naast desktopcomputers ging het daarbij om printers, televisies, camera's, computermuizen en toetsenborden ter waarde van 170.000 dollar. Aanschaf van vervangende apparatuur, het treffen van tijdelijke voorzieningen en het inhuren van het virusbedrijf brachten de totale schadepost op 2,7 miljoen dollar, omgerekend 2,1 miljoen euro. Dat is de helft van het jaarbudget van de EDA voor computers en systeembeheer.

Aanbevelingen
De inspectiedienst van het ministerie van Economische Zaken heeft eind juni een rapport uitgebracht over de kwestie. Een woordvoerder van de EDA liet in een reactie weten zich in de aanbevelingen te kunnen vinden.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten