zondag 10 november 2013

'China aan vooravond ingrijpende hervormingen'

Portretten van de Chinese president Jinping (rechts) en diens voorgangers Hu Jintao, Jiang Zemin and Deng Xiaoping in een museum in Tianjing. © afp.


De staatsmedia van China melden dat het overleg van de Communistische Partij, dat momenteel achter gesloten deuren plaatsvindt, gaat over rigoureuze economische veranderingen. Zij spreken over de meest ingrijpende veranderingen sinds het begin van de hervormingen onder Deng Xiaoping in 1978.

Hoewel over het overleg niet veel naar buiten komt, suggereren de staatsmedia dat president Xi Jinping steun krijgt om het beleid over het eigendom van land te veranderen. Daardoor zouden de 800 miljoen Chinezen op het platteland landeigenaar kunnen worden, wat de economie een forse impuls zou kunnen geven.

Hooggespannen
Staatspersbureau Xinhua zegt dat 'de verwachtingen over landhervormingen hooggespannen' zijn en suggereert dat boeren rijker kunnen worden door hun land te verhandelen.

Ook wijzigingen in regeringsfuncties, de verstedelijking, het openstellen van de financiële sector, hervormingen in het belastingstelsel en prijsregulering staan op de agenda, aldus het persbureau.

Nieuwe prikkels
Xi en premier Li Keqiang moeten met nieuwe prikkels komen voor de economische groei, nu de op een na grootste economie ter wereld nadelen ondervindt van overcapaciteit in de industrie, het oplopen van schulden en de sterk stijgende huizenprijzen.

De vergadering van het 205 leden tellende Centraal Comité van de Communistische Partij duurt 4 dagen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten