donderdag 14 november 2013

Mogelijk nieuw proces voor terechtgestelde 14-jarige

© ap.


George Stinney werd op veertienjarige leeftijd in 1944 geëxecuteerd. Hij kreeg de doodstraf voor de moord op twee blanke meisjes. Hij was het jongste slachtoffer op de elektrische stoel in de Verenigde Staten in de laatste honderd jaar.

Vandaag klinkt de roep om een nieuw proces luider en luider. De zaak brengt de twee langst slepende discussies in het Amerikaanse rechtssysteem samen: doodstraf en racisme.

Wankele getuigenis
Stinney werd veroordeeld op basis van een wankele getuigenis in een gesegregeerde gemeenschap die uit was op wraak na de moord op twee blanke meisjes van 7 en 11. Dat wordt gesteld in een nieuwe rechtszaak die vorige maand ingeleid werd in South Carolina in de VS. Amper 84 dagen na de dood van de meisjes werd Stinney geëlektrocuteerd. Volgens kranten uit die tijd zouden de riemen van de stoel niet rond het tengere lichaam van Stinney gepast hebben.

Het verzoek om de zaak te heropenen is vooral symbolisch. Maar de verdedigers van George Stinney verkiezen de vrijspraak boven kwijtschelding van straf, wat ze ook eisen. Omdat de straf al werd uitgevoerd, kan de rechter de vraag voor een nieuw proces weliswaar onontvankelijk verklaren.






Wilde bloemen
Amie Ruffner, de toen zevenjarige zus van Stinney, legde inmiddels een nieuwe verklaring af. Zij en haar broer lieten destijds hun koe grazen toen de meisjes kwamen vragen waar ze wilde bloemen konden plukken. George zei dat hij dat niet wist. De meisjes kwamen echter nooit thuis en werden de volgende ochtend dood in een gracht gevonden. Ze waren op hun hoofd geslagen met een hard voorwerp.

George werd beschuldigd van dubbele moord. Tijdens een proces van een dag bekende hij en werd hij veroordeeld. Van dat proces bestaan nauwelijks nog documenten. De tiener zou onder druk bekend hebben nadat zijn familie bedreigd werd.

Sterfbed
De verdedigers van Stinney voeren vandaag aan dat een jongen van 43 kg de meisjes niet zou kunnen doodgeslagen hebben en naar een gracht gesleurd. Verder zou een blanke jaren geleden op zijn sterfbed de moorden toegegeven hebben.

Tienerexecuties
Tienerexecuties kwamen nog voor in die tijd. Zo executeerde de staat Florida in 1944 een 16-jarige voor verkrachting. En Mississippi, Nevada, Ohio en Texas brachten een aantal zeventienjarigen om het leven met de doodstraf. Maar Stinney is met zijn veertien jaar in de VS de jongste geëxecuteerde van de afgelopen honderd jaar.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten