dinsdag 12 november 2013

Problemen met Indiase Marsmissie

Mars Orbiter Mission, ook wel Mangalyaan's Mars Orbiter Spacecraft genoemd, werd vijf november gelanceerd. © epa.


Er zijn problemen ontstaan bij de Indiase satelliet die onderweg is naar Mars. De sonde Mangalyaan draait in steeds grotere banen rond de aarde, om uiteindelijk de oversteek naar Mars te kunnen maken. Maar het is maandag niet gelukt om de satelliet in zo'n hogere omloopbaan te krijgen. Dinsdag wordt een nieuwe poging gedaan, meldt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

De Mangalyaan draaide op een hoogte van bijna 72.000 kilometer rond de aarde. De motoren moesten de satelliet omhoogduwen naar ongeveer 100.000 kilometer. De satellietmotor maakte daar echter niet genoeg snelheid voor. Daardoor kwam de sonde niet verder dan een hoogte van ruim 78.000 kilometer.

50 miljoen euro
De problemen hoeven nog niet het einde van de missie te betekenen. De ruimtereis kostte India omgeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een schijntje. Mangalyaan is voor India vooral een prestigeproject. Het land wil laten zien dat het in staat is de moeilijke oversteek naar Mars te maken. India zou het eerste Aziatische land zijn dat daarin slaagt. Pogingen van de grote rivalen China en Japan mislukten eerder.

In 2011 mislukte een groot Russisch Marsproject. De vluchtleiding in Moskou verloor kort na de lancering het contact met de sonde Phobos-Grunt. Die kwam daardoor niet uit zijn baan rond de aarde en verging na enkele maanden in de dampkring. De missie kostte Rusland omgerekend ongeveer 120 miljoen euro.




Bron
Lees ook: India lanceert satelliet naar Mars

Geen opmerkingen:

Een reactie posten