vrijdag 15 november 2013

China schaft kampen af en geeft particuliere banken ruimte

De Chinese Volksrepubliek gaat de bankensector meer openstellen voor de particuliere sector zodra daar duidelijke regelgeving voor van kracht is. Dit staat in een beleidsdocument van het Centrale Comité van de regerende Communistische Partij van China dat vrijdag is gepubliceerd. Particulier geld kan straks worden gestoken in de start van nieuwe kleine en middelgrote banken in China.

De Chinese bankensector opereert momenteel vrijwel net zoals een commerciële sector, maar is vast in handen van de Staat. Maar het is de bedoeling dat buitenlandse investeringen aan minder beperkingen onderhevig zullen zijn en dat concurrentie mogelijk wordt in de sectoren die de Staat domineert.

De beoogde versoepeling van het economische klimaat in China zal volgens het document ook worden bevorderd door het wisselen van valuta makkelijker te maken en met het vereenvoudigen of afschaffen van bepaalde woonvergunningen. Dat laatste moet ook helpen de stedelijke gebieden meer te integreren met het platteland wat nu in veel gevallen een totaal andere wereld vormt ten opzichte de snel groeiende moderne metropolen.

De regering is ook van plan op termijn meer geld over te houden aan zijn eigen economische projecten. Er moet meer winst van staatsondernemingen worden afgedragen aan de Staat. Nu dragen ondernemingen afhankelijk van de omstandigheden 0 tot 15 procent van hun winst af. Dat moet 30 procent zijn in 2020


Heropvoedingskampen
China gaat ook het systeem van 'heropvoeding door arbeid' afschaffen. De heropvoedingskampen zijn onder meer omstreden omdat mensen er zonder proces worden opgesloten.

Volgens de Communistische Partij is de maatregel onderdeel van hervormingen om de mensenrechten beter te beschermen. De kampen zijn bedoeld voor mensen die een kleine misdaad hebben gepleegd. Volgens critici wordt de straf vaak gebruikt om van mensen af te komen en worden er in de kampen mensenrechten geschonden.

In 350 werkkampen zitten volgens officiële statistieken zo'n 160.000 Chinezen opgesloten. Afschaffing van het systeem van 'heropvoeding door arbeid' stond al jaren op de agenda in China.

Verkrachting
Dit jaar nog ontstond ophef toen de Chinese vrouw Tang Hui in een werkkamp terechtkwam. De vrouw had om gerechtigheid gevraagd nadat haar 11-jarige dochter door meerdere mannen was verkracht, maar belandde in het kamp omdat ze de openbare orde zou hebben verstoord.

Het is niet de enige hervorming die China wil doorvoeren op mensenrechtengebied. De Communistische Partij maakte vrijdag ook bekend dat ze het aantal misdrijven waar de doodstraf op staat 'stap voor stap' verminderen.

De Aziatische grootmacht wil verder verbieden dat bekentenissen worden afgedwongen door marteling en mishandeling, meldt persbureau Xinhua.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten