vrijdag 15 november 2013

Enorme ijsberg losgebroken van Antarctica

© NASA.


Een gigantische ijsberg bij de Pine Island-gletsjer heeft zich losgemaakt van Antarctica en beweegt zich langzaam in de richting van de open oceaan. Het zou daardoor een bedreiging kunnen vormen voor de drukke scheepvaartroutes, meldt CNN. De ijsberg scheurde in juli af van de Pine Island-gletsjer, de langste en snelst voortbewegende gletsjer in Antarctica.


De enorme berg heeft een geschatte oppervlakte van ongeveer 700 vierkante kilometer, dat is te vergelijken met de oppervlakte van het land Singapore. Wetenschappers merkten het ontstaan van de ijsberg voor het eerst op in 2011, toen er over een breedte van 30 kilometer een grote scheur verscheen. In beelden van de Aqua-satelliet van NASA (zie bovenstaand beeld) is te zien hoe de ijsberg is losgebroken van de gletsjer. In welke richting het gevaarte drijft, is nog niet bekend.

60.000 euro aan noodsubsidie
'Een ijsberg van deze grootte zou een jaar of langer kunnen 'overleven', in die tijd kan het een lange weg richting het noorden drijven en in de buurt van de wereldscheepvaartroutes belanden', zei Robert Marsh, een wetenschapper aan de Universiteit van Southampton in Engeland, deze week. Een Brits onderzoeksteam heeft 60.000 euro aan noodsubsidie ontvangen van de Natural Environment Research Council om de komende zes maanden de beweging van de ijsberg te volgen.

'Vanaf het moment dat de scheur in het oppervlak was ontdekt in juli, bleef het losse gedeelte ingevroren, omdat het toen nog winter was (in Antarctica, red.)', vertelt hoofdonderzoeker Grant Bigg aan de BBC. 'Maar in de laatste paar dagen (het einde van de winter) is de berg losgebroken, waardoor er nu een afstand van een kilometer of twee tussen de gletsjer en de ijsberg is. Vaak duurt het een tijdje voordat ijsbergen uit dit gebied wegdrijven van Pine Island, maar zodra ze dat doen drijven ze of naar het oosten langs de kust, of belanden ze in het belangrijkste deel van de Antarctische Oceaan.'

De Pine Island Glacier is volgens wetenschappers de snelst verdwijnende gletsjer op Aarde. Elke zes tot tien jaar scheuren er grote ijsbergen af. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de baan van zo'n grote ijsberg wordt gevolgd en is dat belangrijker dan de effecten van de opwarming van de aarde.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten