zondag 10 november 2013

Orkaan of tyfoon kan dood en verderf zaaien

Luchtfoto van schade in de Filipijnse provincie Leyte nadat de tyfoon Haiyan is langsgetrokken. © reuters.


De tyfoon Haiyan die in de Filipijnen een spoor van dood en vernielingen trok, is een tropische cycloon die tyfoon wordt genoemd omdat hij over de Stille Oceaan trekt. Hetzelfde weerverschijnsel boven de Atlantische Oceaan heet orkaan, terwijl in de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen de algemene naam cycloon wordt gebruikt. Cyclonen ontstaan in de tropen en subtropen, maar niet te dicht bij de evenaar.



De dodelijkste cycloon ooit was Bhola, die in 1970 in het huidige Bangladesh naar schatting 500.000 levens eiste. Circa 138.000 mensen vonden in 1991 de dood door de cycloon Gorky, die eveneens in Bangladesh huishield. Nargis trof in 2008 Myanmar, waardoor mogelijk 130.000 mensen om het leven kwamen.

Tropische depressie
Een cycloon is een tropische depressie met een ronde, draaiende vorm en een oog met de laagste luchtdruk. De windsnelheden kunnen oplopen tot meer dan 250 kilometer per uur, waarmee een cycloon in de zwaarste categorie van de schaal van Saffir en Simpson valt en grote schade kan veroorzaken. Haiyan had windsnelheden tot 360 kilometer per uur en viel daarmee in de buitencategorie, waardoor wordt gesproken van een super-tyfoon.




Bron
Lees ook: Dodental Filipijnen bereikt 5500

Geen opmerkingen:

Een reactie posten