dinsdag 12 november 2013

'Heulmeisje' was mogelijk ontvoerd


’Meisje heeft lange tijd honger geleden’

Een nieuwe reconstructie van haar hoofd van het zogenoemde Heulmeisje © anp.


De politie gaat ervan uit dat het Heulmeisje mogelijk ontvoerd en langere tijd gevangen gehouden is. Die conclusie trekt de politie, omdat het meisje voor haar dood lange tijd honger heeft geleden. 'Dat weten we aan de hand van onderzoek aan haar haren. Die bevatten daarover aanwijzingen', legt professor Gareth Davies uit. Hij deed samen met onderzoeker Laura Font en hun team een zogenoemd isotopenonderzoek bij het Heulmeisje dat in oktober 1976 gevonden werd in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen.


Isotopen zijn kleine informatiedragers in het lichaam. De meest recente verblijfsinformatie wordt in haren, maar ook in huid- en bloedcellen opgeslagen. 'Isotopen zitten ook in natuurlijke voedingsstoffen en zijn specifiek voor het gebied waar ze vandaan komen. Door deze te eten, komen de isotopen in het lichaam terecht. Op die manier is te achterhalen wat iemand in de laatste periode heeft gegeten, waar iemand vandaan komt en of iemand ergens kort of lang heeft verbleven', aldus Davies.

Hij en zijn team hanteren de slogan 'je bent wat je eet'. Met het isotopenonderzoek is te achterhalen of iemand bijvoorbeeld veel vlees of juist veel vis heeft gegeten. 'Als iemand niet voldoende te eten krijgt, zegt het lichaam: ik krijg niet genoeg proteïne, ik heb meer vlees nodig. Wat er dan gebeurt, is dat het lichaam zichzelf begint op te eten. Dat is precies wat we bij het Heulmeisje zien', zegt Davies.

Het meisje heeft lange tijd wel 'normaal' gegeten. 'We hebben in haar eetpatroon van het een op het andere moment een heel grote verandering gezien. Ze had oorspronkelijk een dieet wat typisch is voor veel mensen uit Noordwest-Europa en heeft vervolgens voor haar dood honger geleden.' Hoe lang het meisje vermoedelijk honger heeft geleden, kan Davies in verband met het politieonderzoek niet zeggen.


De professor en zijn team concludeerden op basis van het onderzoek eerder al dat het Heulmeisje waarschijnlijk in Duitsland, in het Eifelgebied, opgroeide.

Vooral het onderzoek aan haren is interessant voor wetenschappers. Haren breken namelijk veel minder snel af dan bijvoorbeeld huid- en bloedcellen en blijven daardoor veel langer bewaard. Dat gold ook voor het onderzoek naar het Heulmeisje, dat maanden duurde. 'Het kost veel tijd om de monsters schoon te maken en te analyseren. Dat kost veel geld, daarom besteedt de politie dergelijk onderzoek uit.'

Het lichaam van het Heulmeisje werd in oktober 1976 gevonden in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. Ze was vermoord. Ondanks veel onderzoek is nog steeds niet bekend wie zij was. Sinds ruim een jaar is een coldcaseteam van de politie in Utrecht de zaak opnieuw aan het doorspitten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten