maandag 11 november 2013

Energiedrankjes in de ban op Alphense school

© ANP.


Het Alphense Ashram College gaat energiedranken volledig verbieden. Het Wellant College uit Alphen is enthousiast. Toch roept het verbod ook veel vragen op, blijkt uit een rondgang langs middelbare scholen in de regio.

Tot ongenoegen van veel scholen zijn scholieren dol op energiedrank. Kinderen worden erop gewezen dat deze dranken ongezond zijn, maar een verbod gaat veel scholen te ver. Het Ashram neemt die stap wél, andere scholen vragen zich af hoe dit verbod wordt gehandhaafd.

De nieuwe aanpak van het Ashram College is bittere noodzaak, stelt Jeroen Smakman. 'Ik heb meegemaakt dat een ouder een kind een tray blikjes meegaf om uit te delen.' De interesse van het Wellant College in de plannen van het Ashram is niet toevallig, aangezien energiedranken ook daar tot overlast hebben geleid. 'Een hyperactieve leerling die drie of vier blikjes had gedronken, hele traytjes in een kluisje, ik heb het allemaal voorbij zien komen,' vertelt teamleider Berry Teunissen.

Verbod
'Nu is het zo dat we ze aanspreken en ze verzoeken om het weg te doen,'' vervolgt hij. Toch is het Wellant College nog niet zover dat een verbod snel zwart op wit staat. 'Ik ga het voorleggen, maar we hebben ook een oudercommissie en een leerlingenraad. Als die er niet achter staan, dan werkt zo'n verbod niet.' Het Kalsbeek College in Woerden gelooft sowieso niet in een verbod. 'Je kunt het toch niet tegengaan,' laat een woordvoerster weten. 'Als je de leerlingen vertelt dat iets niet mag, gaan ze het juist doen.'



Ook op het Veenlanden College in Mijdrecht en Vinkeveen gelooft niet in afpakken. 'Je moet de leerlingen wel de verantwoordelijkheid durven geven dat ze zelf de beslissing nemen of ze het drinken of niet,' zegt rector Ruud van Tergouw. 'Als je het gebruik van energiedrankjes verbiedt, dan zul je moeten handhaven. Of leerlingen de blikjes in hun tas of kluisje hebben is lastig te controleren,' zegt facilitair manager Ria van Diemen van het Scala College.

Liever niet
Ook op de Goudse scholengemeenschap Leo Vroman vragen ze zich af hoe je de leerlingen moet controleren. 'Wij hebben eigenlijk een 'liever-niet-beleid' en verbieden het dus niet. We kunnen ze niet gaan fouilleren en de drankjes afpakken,' vertelt de receptioniste.

Het Ashram College is er nog niet uit hoe het verbod moet worden gehandhaafd. 'Wij zijn geen school van straffen,' zegt Smakman. 'Je moet het gesprek aangaan en streven naar gedragsverandering.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten