vrijdag 15 november 2013

Mogelijk ook Bulgarenfraude in Den Haag

Ook in Den Haag zijn voor mogelijk tientallen mensen toeslagen aangevraagd, terwijl ze daar geen recht op hadden. Een Bulgaarse man (38) is in augustus aangehouden op verdenking van zogenoemde 'Bulgarenfraude', zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Eerder dit jaar bleek dat in Rotterdam voor honderden mensen onterecht huur- en zorgtoeslag was aangevraagd. Het zou om Bulgaren gaan die zich op een fictief adres hadden ingeschreven en vervolgens teruggingen naar Bulgarije. De fraudeurs lieten de uitgekeerde toeslagen dan op hun eigen rekening storten. Uit het onderzoek naar die zaak kwam naar voren dat er ook in Den Haag voor een miljoen euro onterecht huur-, zorg- en kindertoeslag zou zijn opgestreken.

Sevdin H. zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Hij zou voor tientallen mensen de toeslagen hebben aangevraagd, terwijl die daar volgens het OM helemaal geen recht op hadden. Vrijdag hoort de verdachte of hij langer vast blijft zitten.
Een man die wordt verdacht van de Rotterdamse fraude is in oktober op vrije voeten gekomen. Drie anderen zitten nog wel vast. De fraude in Rotterdam heeft de Nederlandse schatkist vermoedelijk miljoenen euro's gekost.

De fraude zorgde dit voorjaar voor flink wat opschudding, vooral op politiek gebied. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Hij moest zich verantwoorden over de fraude, die enkele weken eerder aan het licht was gekomen. Weekers zei van niets te weten, maar ambtenaren van de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD bleken al vorig jaar op de hoogte. Volgens ambtenaren negeerde VVD'er Weekers eerdere signalen over de toeslagenfraude.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten