zaterdag 28 december 2013

Chinese ijsbreker loopt zelf vast in Zuidelijke IJszee

De MV Akademik Shokalskiy. © Wikipedia.





De Chinese ijsbreker die redding kwam bieden aan het Russische onderzoeksschip MV Akademik Sjokalski, is op zijn beurt vastgelopen in het poolijs rond Antarctica. De ijsbreker heeft noodgedwongen rechtsomkeert moeten maken, zo hebben de de Australische autoriteiten voor zeeveiligheid (Amsa) meegedeeld.

De verwachting was dat de Chinese ijsbreker Snow Dragon gisteren het Russische onderzoeksschip zou bereiken dat al sinds dinsdag 2.800 kilometer ten zuiden van de Australische stad Hobart vastligt. Aan boord van dat schip bevinden zich 74 mensen.

De Snow Dragon wist tot op 6,5 zeemijl (11 kilometer) van het Russische schip te varen, maar kon zijn weg daarna niet meer vervolgen, zo zegt Amsa, dat de reddingsactie coördineert. 'Het Chinese schip is zulk dik ijs tegengekomen, dat het niet kon doorbreken', zegt Andrea Hayward-Maher, woordvoerder van Amsa. 'Om die reden is het onmogelijk de Akademik Sjokalski te bereiken. Helaas is de reddingsoperatie mislukt.'

Amsa zal onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de opvarenden op het vastgelopen Russische schip te helpen, zo deelde een medewerker van Amsa mee aan de Australische zender ABC.

Historische expeditie
Aan boord van de MV Akademik Sjokalski bevinden zich wetenschappers en toeristen die de historische expeditie naar Antarctica overdoen die een eeuw geleden (1911-1914) door de Australische onderzoeker Douglas Mawson werd ondernomen.




Bron
Lees ook: Toeristen vast in ijs bij Antarctica
Lees ook: Hulppoging Australische ijsbreker loopt vertraging op
Lees ook Helikopter gaat gestrande poolgangers helpen
Lees ook: Missie Antarctica wil niet vlotten: 'ook reddende ijsbreker vast in ijs'
Lees ook: Alle passagiers onderzoeksschip Antarctica geëvacueerd
Lees ook: Nóg een ijsbreker naar Antarctica voor reddingsactie
Lees ook: Geredde opvarenden Antarctica eindelijk op weg naar huis
Lees ook: Russisch schip na twee weken op eigen kracht uit ijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten