donderdag 26 december 2013

Indianenstam eist miljoenen van filmmakers

Leden van de Ramapough indianenstam eisen een schadevergoeding van 50 miljoen dollar van de makers van de film 'Out of The Furnace', met Woody Harrelson en Christian Bale in de hoofdrollen. Volgens de Ramapough wordt hun stam in de film negatief in beeld gebracht.

De rechtszaak vindt plaats in New Jersey en richt zich tegen de schrijvers en producers van de film. Volgens de aanklacht schetst de film een vertekend beeld van de bewoners van de Ramapo-bergen langs de grens van de staten New York en New Jersey, zo'n 35 kilometer ten westen van de stad New York.

De klagers beweren dat de filmpersonages familienamen hebben die vaak voorkomen bij de Ramapough en dat de film negatieve en ongefundeerde stereotiepen bevestigt. De maatschappij die de film eerder deze maand in de VS uitbracht, Relativity Media, geeft geen commentaar omdat ze naar eigen zeggen nog geen tijd hebben gehad om de aanklacht te lezen.

In de film gaat Christian Bale op zoek naar zijn vermiste broer, die betrokken raakte bij een gevecht in de bergen van New Jersey.

DeGroat
Woody Harrelson speelt de slechterik in de film, zijn personage heeft DeGroat als familienaam. Die komt vaak voor bij de Ramapough, die ook voorvaderen hebben met roots in Nederland en andere Europese landen. De meeste van de zeventien aanklagers heten ook DeGroat.



Het personage dat Harrelson speelt, is de leider van een bende 'producten van inteelt' die wordt afgeschilderd als wetteloos, drugsverslaafd, arm en gewelddadig. In de film wordt ook de term 'Jackson-blanken' gebruikt, een historisch neerbuigend begrip om de Ramapough te omschrijven en er wordt gesproken over 'het inteelt-bergvolk van Jersey'.

De aanklagers eisen schadevergoeding wegens eerroof, mentale schade en emotioneel leed. Ramapough-leider Dwaine Perry, die niet tot de groep behoort die de klacht indiende, noemde de film tijdens een persconferentie een 'haatmisdrijf'.
De Ramapough zijn niet door het Amerikaanse federale bestuur erkend, maar omschrijven zichzelf als een etnische stam die wel door de staten New York en New Jersey werd erkend.








Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten