donderdag 26 december 2013

Nabestaanden herdenken tsunami van 2004

Een van de overlevenden tijdens de herdenking van de tsunami van negen jaar geleden © epa.



Negen jaar na de verwoestende tsunami herdenken de overlevenden en nabestaanden donderdag in Indonesië de slachtoffers. In de provincie Atjeh op het eiland Sumatra hingen de vlaggen halfstok.

In de provinciehoofdstad Banda Atjeh, die op 26 december 2004 vrijwel volledig werd verwoest door de metershoge vloedgolven, bezochten honderden mensen massagraven om te bidden. 'Het is al negen jaar geleden, maar het voelt alsof het gisteren was', zei Makmun Adam, die zijn vrouw en twee kinderen verloor.

Ook in Thailand werd de tsunami herdacht. Op Phuket verzamelden zich bewoners van het eiland en toeristen zich bij de Muur van Herinnering, het gedenkteken voor de ramp, die in Thailand aan bijna 8000 mensen het leven kostte. Op de muur waaiden de vlaggen van alle landen waaruit de doden afkomstig waren. Tijdens een interreligieuze plechtigheid legden veel mensen bloemen bij de muur.

Bij de tsunami in 2004 kwamen ongeveer 230.000 mensen om het leven in dertien landen, onder wie 36 Nederlanders. Indonesië werd met 166.000 doden het zwaarst getroffen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten