woensdag 11 december 2013

'Ex-kolonisators moeten Cariben betalen'

Stadsgezicht Paramaribo uit 1941 © ANP.


De Europese landen die vroeger koloniën bezaten en slavernij toepasten, zijn medeverantwoordelijk voor de huidige achterstandssituatie in de Caribische landen. Dat vindt de Caricom, de organisatie van Caribische landen. Ze roept de Europese landen op met hun oud-koloniën in gesprek te gaan over compensatie voor deze gevolgen van de slavernij. Dat staat in een verklaring die de speciale Caricom-commissie voor herstelbetalingen heeft uitgegeven.

Ze roept de Europese landen op met hun oud-koloniën in gesprek te gaan over compensatie voor deze gevolgen van de slavernij. Dat staat in een verklaring die de speciale Caricom-commissie voor herstelbetalingen heeft uitgegeven.

De oud-koloniën, waaronder Suriname, willen dat de herstelbetalingen vooral worden gebruikt voor verbeteringen op het gebied van gezondheid en onderwijs.

De staatshoofden van de Caricom hebben ongeveer een half jaar geleden afgesproken gezamenlijk op te trekken om bij de vroegere kolonisatoren herstelbetalingen af te dwingen. Het gaat naast Nederland om Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zweden en Denemarken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten