dinsdag 10 december 2013

Ontvoerde Nederlanders kwamen zaterdag al vrij

Een screenshot van de video uit juli waarin Spiegel en Berendsen zeggen ontvoerd te zijn en met de dood te worden bedreigd. © anp.



De in Jemen ontvoerde Nederlanders Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen kwamen zaterdag al vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hield het nieuws echter drie dagen stil om hun vertrek uit het land in goede banen te leiden. Het koppel komt morgen naar Nederland. Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse zaken) op Radio 1.

Maandagavond sprak de minister met het tweetal. Volgens Timmermans waren ze uitgelaten en genoten op dat moment van een glas wijn. De dag tussen de vrijlating en de terugkeer zijn benut om de zaak goed te regelen met de Jemenitische autoriteiten. De minister noemde Jemen een 'ingewikkeld land', maar prees tegelijkertijd de inzet en medewerking van de Jemenitische regering. Mede om andere ontvoerde mensen niet extra in de problemen te brengen, is gekozen om de vrijlating nog even stil te houden. Berendsen en Spiegel waren het daarmee eens.

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen, die in Jemen een verzekeringsbedrijf heeft, werden in juni in de hoofdstad Sanaa ontvoerd. Een videoboodschap dook op waarin een wanhopige Spiegel Nederland om hulp vroeg. Ze zei dat ze binnen tien dagen zouden worden vermoord als niet op de eisen van de gijzelnemers zou worden ingegaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sindsdien geen inhoudelijke opmerkingen over de zaak gedaan om de ontvoerders zo min mogelijk in de kaart te spelen. Nog steeds is over de identiteit van de ontvoerders niks bekend.

Nederland heeft geen losgeld betaald
Timmermans kon vandaag wel zeggen dat Nederland geen losgeld heeft betaald en niet heeft onderhandeld met de ontvoerders. Hij kon niet spreken voor andere instanties of de Jemenitische autoriteiten. 'De achtergrond van de ontvoering zullen we wellicht nooit achterhalen', zei de minister. Mogelijk kunnen Spiegel en Berendsen zelf meer duiding geven wanneer zij morgenmiddag op Schiphol de pers te woord staan.

Het koppel is enorm opgelucht. Op Facebook schreef Spiegel vandaag: 'Yes, yes, yes, we zijn vrij! Het gaat erg goed met ons. We zullen binnenkort contact met iedereen opnemen, maar voor nu: bedankt allemaal voor jullie steun. Jullie hebben geen idee hoe fantastisch dat was, en nog altijd is, voor ons en onze families. We houden van jullie en houden nog altijd van Jemen (behalve van een paar 'assholes').'




Bron
Lees ook; Filmpje Berendsen en Spiegel in Jemen was toneelspel
Lees ook: Ex-gijzelaars Spiegel en Berendsen: YouTubefilmpje was toneelstukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten