dinsdag 10 december 2013

Waterbedrijf Vitens stopt Israëlische samenwerking

Premier Mark Rutte in gesprek mat zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu. Rutte bezocht Israel en de Palestijnse Gebieden samen met Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). © anp.


Het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens beëindigt zijn samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Dat heeft het semipublieke bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Volgens Vitens zouden toekomstige gezamelijke projecten niet los gezien kunnen worden van de politieke context 'En wij willen graag neutraal blijven,' zegt een woordvoerder. Mekorot verzorgt niet alleen de watervoorziening van Israël, maar ook van de Palestijnse gebieden en de Israëlische nederzettingen daarbinnen.

Afgelopen dagen was er in een aantal provincies daarom ophef ontstaan over de samenwerking. 'Dat was voor ons de aanleiding om Mekorot extra onder de loep te nemen', aldus de zegsman.

Rutte
Bij het bezoek van premier Mark Rutte en de ministers Lilianne Ploumen en Frans Timmermans van afgelopen weekend stond ook een bezoek aan Mekorot op de planning, maar dat werd geschrapt.

Vitens, dat drinkwater levert in Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht, tekende de samenwerkingsovereenkomst met Mekorot begin vorige maand. De twee waterbedrijven wilden graag samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie, vooral gericht op informatievoorziening naar de klant.

Mekorot is het nationale waterbedrijf van Israël. Het bedrijf telt onder meer acht fabrieken die drinkwater maken van zeewater en het behoort daarmee tot de meest geavanceerde drinkwaterbedrijven ter wereld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten