zaterdag 14 december 2013

Vorig jaar 3200 fraudezaken met verzekeringen

Een botsing met meerdere auto;s en vrachtwagens. © anp.



Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) is vorig jaar bijna 3200 onderzoeken gestart naar grootschalige fraudezaken met verzekeringen. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Volgens een woordvoerder is dat een top van de ijsberg, maar onduidelijk is hoe veel fraudeurs er daadwerkelijk zijn.

Verzekeraars meldden in 2012 3196 grootschalige fraudegevallen aan het CBV. Het centrum achtte daarvan 2500 bewezen, tegen 2000 in 2008. 'Maar dat is wat we weten. Veel fraude wordt ook niet ontdekt', zegt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, waar het CBV onder valt. Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat er naar schatting voor bijna 1 miljard euro aan frauduleuze claims wordt ingediend bij verzekeraars. 'Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer een tientje per maand aan extra premie.'

De kleinere fraudegevallen, die veel meer voorkomen, handelen de verzekeraars over het algemeen zelf af. Een grens tussen groot en klein is bewust niet vastgelegd, maar in de zaken die het CBV onder ogen krijgt is vaak voor duizenden euro's vals geclaimd.



Zorgverzekeringen
Het aantal grote fraudegevallen dat het verbond registreerde, ligt lager dan in 2010 en 2011, maar dat komt doordat de fraudes met zorgverzekeringen zijn overgeheveld naar Zorgverzekeraars Nederland. Die fraude is echter relatief klein in vergelijking met de zwendel met schadeverzekeringen. Zo'n 88 procent van de fraude deed zich voor bij schadeclaims en dat aantal blijft nagenoeg gelijk. 'Zo'n 400 miljoen euro aan fraude komt uit de categorie auto's, motors en dergelijke van particulieren', legt de woordvoerder uit.

Zo blijkt dat er opvallend veel ruitschade wordt geclaimd, vlak nadat er een verzekering voor is afgesloten. 'Maar het gaat om alles wat je kunt bedenken. Mensen met een deuk in de auto die ze zelf veroorzaakt hebben, claimen na een aanrijding die deuk bij de schade van de aanrijding. Maar er zijn ook gevallen waarbij auto's verdwijnen. Een voorbeeld: bedrijfsbusjes zijn tot 3 jaar verzekerd voor de nieuwwaarde. We zien in de statistieken een piek bij 2 jaar en 10 maanden met busjes die bijvoorbeeld per ongeluk niet op de handrem stonden en het water inreden.'

Iemand die wordt betrapt, krijgt op zijn minst niet het geld dat werd geclaimd. Maar er kan ook aangifte tegen hem worden gedaan bij de politie of hij komt op de zwarte lijst bij verzekeraars. Ook kan iemand worden uitgesloten van bepaalde verzekeringen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten