dinsdag 10 december 2013

Handdruk Obama en Castro 'een gebaar van hoop'

Obama en Castro tijdens hun handdruk, vandaag. © reuters.

Dat de Amerikaanse president Obama de hand schudde van de Cubaanse president Castro is 'een gebaar van hoop', maakte de Cubaanse regering in Havana bekend vandaag. Obama begroette zijn Cubaanse ambtsgenoot vlak voor zijn speech tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.

Volgens Havana moet de handdruk worden gezien als 'het begin van het einde van de agressie van de Verenigde Staten tegen Cuba', staat geschreven bij de publicatie van een foto van de ontmoeting tussen de twee mannen op een Cubaanse overheidssite

Het gebaar mag dan eenvoudig zijn, de betekenis is groot voor de twee sinds de Koude Oorlog gezworen vijanden. Meer dan een halve eeuw geleden verbraken de Verenigde Staten alle diplomatieke banden met Cuba, sindsdien zijn ontmoetingen tussen politieke vertegenwoordigers van beide landen zeldzaam. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers deden vaak grote moeite om Cubaanse leiders te vermijden, zelfs in het voorbijgaan. 

Of het gebaar veel navolging krijgt is nog maar de vraag. Economische sancties voor Cuba zijn onder het presidentschap van Obama iets verlicht, maar de spanningen tussen beide landen zijn nog niet uit de lucht. Zo wordt in Cuba sinds 2009 een Amerikaan vastgehouden op verdenking van het willen omverwerpen van de Cubaanse regering. Aan de andere kant: de twee leiders schudden elkaars handen voor het oog van de camera, terwijl onder president Kennedy van de Verenigde Staten nog plannen werden gesmeed om Fidel Castro uit de weg te ruimen. En Amerikaanse presidentskandidaten zijn vaak als de dood om in de campagne de stem van Cubaanse ballingen in de Verenigde Staten te verliezen door ook maar enigszins toenadering tot Cuba te zoeken.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten