zondag 8 december 2013

Veiligheidsdienst Kiev onderzoekt oppositie

Er stonden honderduizenden pro-Europese betogers samengekomen op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev. © getty.




De veiligheidsdiensten van Oekraïne doen onderzoek naar de oppositie van dat land, omdat die oproer zou hebben veroorzaakt. Volgens persbureau Interfax kan dat worden gezien als een poging tot een staatsgreep, waar 5 tot 10 jaar cel voor staat.

Aanleiding voor het onderzoek is waarschijnlijk de oproep die de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arsenij Jatsenjoek, zondag deed. Hij vroeg mensen om de regeringswijk in Kiev te blokkeren. Wie achter de aanvraag voor een onderzoek zit, is niet bekendgemaakt.

Ontevreden Oekraïners protesteren al bijna drie weken tegen de pro-Russische koers van de regering. Zondag kwamen opnieuw tienduizenden pro-Europese betogers bijeen op het Onafhankelijksplein. Ze willen dat president Viktor Janoekovitsj alsnog zijn handtekening zet onder een associatieverdrag met de EU. Hij zag onlangs op het laatste moment af van de ondertekening nadat Rusland zware druk had uitgeoefend.




Bron
Lees ook: Bommeldingen op luchthavens en stations Kiev

Geen opmerkingen:

Een reactie posten