donderdag 14 augustus 2014

Grote reddingsactie voor Poolse speleoloog in Oostenrijk

© reuters.


In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg worden meer dan tachtig reddingsmedewerkers ingezet om een Poolse speleoloog te hulp te komen die vastzit in de grot 'Jack Daniel's', meer dan 250 meter onder de grond. Dat hebben de Oostenrijkse hulpdiensten meegedeeld.

De 27-jarige speleoloog, Marek G., maakte deel uit van een groep van zes Poolse wetenschappers. Vanmorgen rond 2 uur zou hij een val van bijna zeven meter gemaakt hebben, waarbij hij ernstig gewond raakte aan het been, de heup en de borstkas. De man is wel nog bij bewustzijn en verkeert niet in levensgevaar.

Moeilijke omstandigheden
De reddingswerken verlopen in moeilijke omstandigheden. De toegang tot de grot bevindt zich op 2.100 meter hoogte. De eerste reddingsteams konden die plaats bovendien alleen te voet bereiken, omdat er wegens het slechte weer geen helikopters konden worden ingezet.

Rond 15.30 uur kon een arts dan toch aan de afdaling beginnen naar de plaats waar de gewonde speleoloog zich bevindt. Dat zal evenwel enkele uren duren. 'De grot mag niet onderschat worden. Je moet je centimeter voor centimeter een weg vooruit banen', zegt Wolfgang Gadermayr, een van de reddingswerkers.

De reddingsoperatie zal vermoedelijk meerdere dagen in beslag nemen.

Verschillende reddingsmedewerkers hebben ook al deelgenomen aan de reddingsoperatie voor de Duitse man die in juni elf dagen vastzat in een grot in het nabijgelegen Berchtesgaden.




Bron
Lees ook: Reddingsoperatie gewonde speleoloog begonnen
Lees ook; Poolse speleoloog na twee dagen gered uit grot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten