dinsdag 12 augustus 2014

Man bedreigt dierenarts met pistool na euthanasie konijn

© Thinkstock.


Dierenarts Bert van Toor zal de dertiende mei 2014 niet gauw vergeten. Die dag kwam een woedende, gewapende man verhaal halen, omdat Van Toor een konijn ten onrechte uit zijn lijden zou hebben verlost. 'Zoiets hadden we hier nog nooit meegemaakt.'

Met twee vuurwapens op zak stormde de 29-jarige Hagenaar Martijn J. op 13 mei 2014 de praktijk van dierenarts Bert van Toor aan de Thorbeckelaan in Den Haag binnen. Hij eiste opheldering over de euthanasie op het konijn van zijn vriendin. Volgens de Hagenaar was het dodelijk spuitje namelijk onnodig geweest.

Vanwege deze bedreiging veroordeelde de Haagse politierechter de 29-jarige gisteren tot een werkstraf van tachtig uur.

Door de telefoon had de verdachte eerder al aangekondigd dat hij de knieschijven van de behandelend dierenarts 'kapot zou trappen'. Anderhalve week later, op die bewuste 13 mei 2014, gooide de woedende man de deuren van de dierenartspraktijk open en nam plaats tussen de andere patiënten.

Broekriem
Die zagen achter de broekriem van Martijn J. twee vuurwapens zitten. Daarmee zou hij ook nog de spreekkamer van Van Toor binnengestapt zijn, voordat gealarmeerde agenten de verdachte konden inrekenen. Achteraf bleek dat hij een gaspistool en gasrevolver droeg waarmee hij geen kogels kon afvuren. Maar toen had de Hagenaar de andere klanten en medewerkers van de praktijk al de stuipen op het lijf gejaagd. ,,Dit hadden we nog nooit eerder meegemaakt", zei de geschokte dierenarts gisteren tijdens de rechtszitting.

Martijn J. zelf verklaarde dat hij juist met de tram op weg was naar de politie om de verboden gasvuurwapens in te leveren. Toen hij heel toevallig de dierenartspraktijk passeerde, voelde hij toch de behoefte om het akkefietje met het gedode konijn met de arts uit te praten. 'U ging gewoon uw gelijk halen,' meende de rechter.

J. ontkende dat hij de gasvuurwapens in zijn broekriem droeg, maar volgens de rechter waren ze wel degelijk zichtbaar geweest. Ze veroordeelde hem naast de werkstraf van 80 uur tot betaling van een schadevergoeding van 550 euro aan Van Toor. Het OM meende dat de verdachte ook een voorwaardelijke celstraf van een maand moest krijgen. Dat vond de rechter te ver gaan.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten