vrijdag 15 augustus 2014

Navo: Russen staken stiekem Oekraïense grens over


Rusland: Oekraïne probeert hulpkonvooi te saboteren

Petro Porosjenko © epa.


Russische voertuigen zijn afgelopen nacht stiekem de grens met Oekraïne overgestoken. Dat bevestigt de Navo na verklaringen van de Oekraïense president dat zijn leger een bewapende Russische kolonne uitschakelde. Rusland beschuldigt Oekraïne van het saboteren van het hulpkonvooi voor Oost-Oekraïne.

Volgens secretaris-generaal Anders Rasmussen van de Navo zijn er afgelopen nacht wel degelijk Russische voertuigen op Oekraïens grondgebied geweest.

Geblindeerde voertuigen
'Ik kan bevestigen dat wij geblindeerde Russische voertuigen hebben waargenomen op Oekraïens grondgebied,' zo verklaarde hij vanmiddag. De Navo-baas sprak niet van een invasie door Rusland maar van een 'oversteek'.

De Oekraïense president Petro Pososhenko verklaarde eerder vandaag dat artillerie van het Oekraïense leger de afgelopen nacht een 'aanzienlijk' deel van een bewapende Russische kolonne vernietigde die de grens was overgestoken.

Rusland
Rusland ontkent in een verklaring dat zijn troepen de grens met Oekraïne overstaken. 'De Russische minister van Buitenlandse Zaken probeert nog steeds tot overeenstemming te komen met zijn Oekraïense ambtgenoot over de praktische kanten van de toegang van het hulpkonvooi tot Oost-Oekraïne,' zo luidt het.

Volgens Rusland probeert het Oekraïense leger dat humanitaire konvooi te saboteren. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt het land aandacht voor wat het noemt 'de scherpe intensivering van militaire actie door het Oekraïense leger met de ogenschijnlijke bedoeling het hulpkonvooi de doorgang te beletten over de Russisch-Oekraïense grens waarover nochtans overeenstemming was bereikt met de Oekraïense regering,' zo luidt het.

In Oost-Oekraïne is het Oekraïense leger in gevechten verwikkeld met pro-Russische rebellen.




Bron
Lees ook: 'Militair konvooi Rusland steekt grens Oekraïne over'
Lees ook: VS: vernietiging konvooi Oekraïne niet zeker
Lees ook: NAVO: Rusland heeft nog altijd troepen in Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten