donderdag 14 augustus 2014

Ouders 'dumpen' baby in rubberbootje naar Spanje

© reuters.


Een vluchtend Afrikaans echtpaar heeft hun paar maanden oude baby als een verstekeling in een rubberbootje in de Straat van Gibraltar achtergelaten. Ze maakte te midden van tientallen klandestiene vluchtelingen alleen de oversteek van Marokko naar Spanje. Een Spaanse opvangmoeder heeft het onderweg ziek geworden meisje onder haar hoede genomen en haar 'gedoopt' tot 'prinsesje'.

Rillend van de kou en in kleding doordrenkt van het zeewater werd het baby-tje maandag ontdekt in een van de tientallen rubberbootjes die de Spaanse kustwacht 45 kilometer uit de kust van de Spaanse plaats Tarifa onderschepte. In die opblaasbootjes bevonden zich zoals bekend 267 Sub-Saharaanse vluchtelingen. Maar hoe de Spanjaarden ook zochten, de ouders van het paar maanden oude meisje zaten er niet tussen.

'Onenigheid met gendarmes'
'Haar ouders mochten niet mee van de Marokkaanse politie,' zo verklaarden medepassagiers tegenover de Spaanse autoriteiten. Het ouderpaar probeerde volgens hen aan boord te klimmen van het rubberbootje maar staakte die poging na onenigheid met de gendarmes. 'Als wij niet meemogen dan onze dochter maar alleen,' moet het radeloze vluchtelingenstel hebben gedacht.

'Ondanks dat de andere vluchtelingen hen bij het bootje weg probeerden te houden door het gooien van stenen, wisten de ouders hun baby-tje aan boord te krijgen. Verdwaasd keken ze haar na vanaf het strand,' zo verklaarden medepassagiers volgens de krant El País.

Bij aankomst in de haven van Tarifa stelden hulpverleners vast dat het paar maanden oude meisje koorts had. Ze kreeg een paracetamolletje gevolgd door een koortswerend bad en werd daarna overgedragen aan 'opvangmoeder' Maria Angeles (33), een moeder van twee kinderen uit Sevilla. Volgens haar sliep 'prinsesje' de eerste dagen veel maar is ze inmiddels bijgekomen van de doorstane ontberingen. 'Ze heeft vijf tandjes en grote levendige bruine ogen die alles onderzoeken.'

Vier traantjes
Over aandacht heeft het ouderloze kind volgens haar niet te klagen. 'Elke dag opnieuw willen medevrijwilligers het meisje allemaal even op schoot. In het opvangcentrum waar ik werk, is Prinsjesje omringd door 13 lotgenootjes en speelgoed van het Rode Kruis. Ze drinkt twee flesjes melk per dag en geeft geen kik. Alleen de eerste dag huilde ze even. Het waren welgeteld vier traantjes,' aldus de dolgelukkige opvangmoeder.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten