zaterdag 16 augustus 2014

Hulpkonvooi voor Oekraïne bevat vooral lucht

Vrachtwagenchauffeur Dmitry Ponomarev laat zien waarmee hij honderden kilometers door Rusland heeft gereden: een paar pallets met gecondenseerde melk. © AFP.



De soap rond het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne duurt voort. Gisteren bleek een aantal van de 280 vrachtwagens vrijwel leeg. Alsof Moskou Oekraïne trakteert op een Bros-reep: het oogt veel, maar bevat vooral veel lucht.


Het konvooi stond gisteravond nog bij de Russische grensstad Rostov om te worden geïnspecteerd door Oekraïense grenswachten. Volgens de Finse president Sauli Niinisto werden Oekraïne, Rusland en het Rode Kruis het gisteren eens over het toelaten van de trucks. Hij zei dit na een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens Laurent Corbaz, hoofd operaties van het Rode Kruis in Europa en Centraal-Azië, is overeengekomen dat de Oekraïense douane op Russisch grondgebied de trucks mag inspecteren. Medewerkers van het Rode Kruis mogen dan met het konvooi mee naar het door separatisten bezette gebied in het oosten van Oekraïne.

In de trucks zouden onder meer medicijnen, kindervoeding en generatoren moeten zitten. Corbaz zei eerder al dat met het oog op de veiligheidsmaatregelen het uitladen en de verdeling van de goederen onder de bevolking van de door separatisten gecontroleerde stad Loehansk langer dan een week zou duren.

Verbazing
De vraag is of de informatie over de lading klopt. BBC-verslaggever Steven Rosenberg, die het konvooi al dagenlang volgt, viel gisteren zowat om van verbazing toen de Russen voor de pers een paar vrachtauto's openden. De trucks bleken vrijwel leeg.

Het Russische hulpkonvooi is al dagenlang onderwerp van controverse. Het vertrok dinsdag en de Russen zouden de leiding over het konvooi bij de grens met Oekraïne overdragen aan het Rode Kruis, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het Rode Kruis ontkende echter bij de missie betrokken te zijn en eiste eerst veiligheidsgaranties van de strijdende partijen. Ook zei de hulporganisatie niet op de hoogte te zijn van de inhoud van de vrachtwagens.

Het Oekraïense leger heeft gistermiddag een 'belangrijk deel' van een Russische militaire patrouille vernietigd. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gisteren tegen de Britse premier David Cameron gezegd. Donderdagavond zagen journalisten hoe een Russisch militair konvooi van 23 pantservoertuigen de grens overstak in een door separatisten beheerst gebied.




Bron
Lees ook: Russisch hulpkonvooi bij grens Oekraïne
Lees ook: Moskou: nooit wapens naar Oekraïne gestuurd
Lees ook: Russisch hulpkonvooi weer op weg naar grens met Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten