woensdag 12 november 2014

Historische missie geslaagd: ruimtesonde landt op komeet

Na een reis van tien jaar is de ruimtesonde Philae op haar bestemming aangekomen. De sonde landde rond half vijf vanmiddag. Vanochtend om even na half tien begon Philae aan de landing op komeet 67P/C. Om 17.02 uur werd bekend gemaakt dat de landing geslaagd is. De lander staat mogelijk niet helemaal stabiel op het oppervlak.


Met een snelheid van 3 kilomter per uur daalde de Philae af naar de komeet. Bij de landing hadden enkele harpoenen de verkenner moeten vastslaan in het oppervlak, als een soort tentharingen, maar die werkten niet. De vluchtleiding gaat nog een keer proberen de harpoenen af te schieten.

Teruggeduwd
Op die komeet is bijna geen zwaartekracht en het uitgooien van harpoenen kost veel kracht. Raketten moesten de lander daarom tegen de komeet aandrukken, maar er was een probleem met die raketten: ze werkten niet. De verkenner kon daardoor teruggeduwd worden in de ruimte.

De leider van de landing, de Duitser Stephan Ulamec, weet nog niet wat er aan de hand is. 'Het is speculeren, maar misschien is de lander weer gestuiterd en opgestegen. Misschien zijn we niet één keer geland, maar twee keer. We zijn op het oppervlak van de komeet, maar op een iets andere plek dan eerst.' Ulamec hoopt dat er donderdagochtend meer duidelijkheid is.


'Geweldige staat'
Het is nog niet bekend wanneer de vluchtleiding weer probeert de harpoenen af te vuren. De lander zelf is in elk geval 'in geweldige staat', aldus de ESA. Na de landing is het verder van groot belang dat de zonnepanelen op de lander werken. Zonder de stroomtoevoer van die panelen kan de Philae maar korte tijd functioneren.

ESA-chef Jean-Jacques Dordain noemde de geslaagde landing 'een grote stap voor de menselijke beschaving. Het grootste probleem van succes is dat het er gemakkelijk uitziet. Dit succes komt niet uit de lucht vallen, het komt door hard werken en kennis. We zijn de eersten die dit hebben gedaan en dat zal altijd zo blijven.'

Fifty-fifty
Fred Jansen is de Nederlandse projectleider van de Rosetta, het moederschip van Philae. Hij liet, voor de ontdekking van het probleem met de raketten, weten dat dat kans op succes 70 procent was. Andere ruimtevaartdeskundigen waren negatiever. Astronaut André Kuipers hield het op fifty-fifity.

Ook in het Duitse Darmstadt, waar de missie geleid wordt, overheersten de zenuwen. 'Ik ben onwijs zenuwachtig. Ik heb veel te weinig koffie gehad', liet een van de mannen weten.

Ondanks de zenuwen was er genoeg tijd voor grappen in space-centrum. Op de Twitteraccounts van de Philae en de Rosetta maken de twee grappen naar elkaar.







Bron
Lees ook: Lander stuurt eerste foto van komeet
Lees ook: Verkenner staat op komeet, maar onbekend waar
Lees ook: Pech voor spectaculaire komeetlander: lege batterijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten