vrijdag 14 november 2014

Londense 'Augurk' verkocht aan Braziliaanse miljardair

© afp.




De 'Augurk', een van de meest onderscheidende gebouwen van de Londense skyline, is verkocht. De Braziliaanse miljardair Joseph Safra (75) betaalde volgens de BBC zo'n 726 miljoen pond of 924 miljoen euro voor de 180 meter hoge en 40 verdiepingen tellende kantoorkolos.


De verkopprijs overtreft de stoutste verwachtingen van de de Britse makelaars Savills en Deloitte Real Estate. De verkopers hoopten zo'n 650 miljoen pond of 820 miljoen euro voor het gebouw in de vorm van een augurk te krijgen.

De Safra-groep zegt in een reactie dat de aankoop van de iconische wolkenkrabber in de St. Mary Axe nummer 30 past in haar strategie te investeren in onroerend goed dat 'waarlijk speciaal' is en op de beste locaties in grote steden ligt.

'Nóg begerenswaardiger maken'
'Hoewel slechts tien jaar oud is dit gebouw uitgegroeid tot een icoon dat zich onderscheidt van andere in de onroerend goed markt en een uitstekend groeipotentieel bezit wat waarde betreft. Wij willen het gebouw nog beter en begerenswaardig maken door actief eigenaarschap en een reeks verbeteringen ten behoeve van de huurders,' laat het in een verklaring weten.

De Londense wolkenkrabber werd in april onder curatele gesteld nadat het Duitse bedrijf IVG Immobilien, mede-eigenaar van het gebouw, failliet werd verklaard. De andere eigenaar, Evens Randall, kon niet tot een overeenkomst komen om het aandeel van IVG over te nemen.

Tien jaar oud
Het 40 verdiepingen tellende gebouw opende in 2004 zijn deuren en is een ontwerp van de Brit Norman Foster. De 'Augurk' won in datzelfde jaar de prestigieuze Stirling-prijs van het koninklijk instituut van Britse architecten voor zijn 'elegante en indrukwekkende' ontwerp.

De Safra-groep runt een financieel imperium en een reeks banken in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië met een waarde van ruim 200 miljard dollar of 160 miljard euro. Eigenaar Joseph Safra zelf, die werd geboren in Libanon maar in 1952 met zijn ouders emigreerde naar de Verenigde Staten, zou goed zijn voor zo'n 15 miljard dollar of 12 miljard euro.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten