maandag 10 november 2014

Schadelijk gas in delen van Moskou


De binnenstad van Moskou. © ap.


In delen van de Russische hoofdstad Moskou moeten bewoners binnen blijven. Daartoe heeft het ministerie van Rampenbestrijding vandaag opgeroepen nadat een schadelijk gas zich in de stad had verspreid.

Waar het gas vandaan komt, is niet bekend, meldt de BBC. Er zijn geen meldingen van ongelukken bij de chemische fabrieken nabij Moskou. Volgens het persbureau Interfax zou het ministerie van Rampenbestrijding een olieraffinaderij hebben aangewezen als de schuldige. Hier zou iets zijn misgegaan. De eigenaar van de raffinaderij, Gazprom, ontkende echter meteen dat er een ongeluk was geweest.

Andere media meldden dat mogelijk een waterzuiveringsbedrijf de schuldige was. Volgens het Russische Sputniknews gaat het om de chemische stof styreen, waarvan de concentratie 2,2 keer boven het acceptabele niveau ligt. Het wordt verwerkt tot allerlei soorten kunststoffen.

Blootstelling aan styreen kan duizeligheid, misselijkheid en excessief tranen veroorzaken. Het gas is onder meer geroken in de belangrijke winkelgebieden en rond gebouwen van de regering. Vooral in de oostelijke en zuidoostelijke delen van Moskou zou een penetrante geur rondhangen. 'Sinds 11.00 ruik ik een vreselijke geur', twitterde een vrouw. 'Thuis, op straat en op het werk. Ik had het gevoel dat ik ziek werd en hallucineerde.'




Bron
Lees ook: Stinkend Moskou hapt naar adem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten