zondag 9 november 2014

'Russische tanks rijden Oekraïne binnen'

Een verwoeste Russische tank in Oost-Oekraïne. © reuters.


De Oekraïense regering heeft Rusland ervan beschuldigd dat het opnieuw tanks en artilleriegeschut naar de rebellen in het oosten van Oekraïne heeft gestuurd. Volgens Kiev trok een konvooi met 32 tanks vandaag vanuit Rusland het rebellengebied binnen.

Het militaire konvooi zette volgens Kiev koers naar de plaats Krasny Loetsj in de buurt van Loehansk. De afgelopen dagen zijn de gevechten in die regio opnieuw opgelaaid, hoewel er officieel nog steeds een bestand geldt tussen de rebellen en het Oekraïense leger.
De rebellen beschuldigen Kiev ervan dat het zich niet aan het staakt-het-vuren houdt, maar Kiev zegt dat het alleen reageert op aanvallen door de pro-Russische rebellen.

De leiders van de door de rebellen uitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk maken er geen geheim van dat zij erop uit zijn gebieden te heroveren die zij in de zomer moesten prijsgeven aan het Oekraïense leger.

De rebellen zijn al dagen bezig met een offensief om de stad Sjtsjastja en de nabijgelegen elektriciteitscentrale weer in handen te krijgen. De centrale voorziet het rebellenbolwerk Loehansk van elektriciteit.

Bij Donetsk proberen de rebellen het Oekraïense leger te verjagen van het vliegveld, dat maar een paar kilometer buiten de stad ligt. Verder hebben zij ook een offensief ingezet om de zuidelijke havenstad Marioepol in handen te krijgen. Kiev vreest dat de rebellen erop uit zijn vandaar door te stoten naar de Krim. Het schiereiland werd eerder dit jaar door Rusland ingenomen.
Bestandsakkoord

Afgelopen weekeinde rolde een lang militair konvooi zonder kentekens Donetsk binnen. Volgens de Oekraïense regering zou ook dat konvooi uit Rusland afkomstig zijn.

In het bestandsakkoord dat Kiev en de rebellen begin september sloten was afgesproken dat Oekraïne weer de controle zou krijgen over de grens met Rusland, maar dat is nooit gebeurd. Aangezien de rebellen de grensovergangen in handen houden, kunnen zij ongehinderd wapens en strijders Oekraïne binnensmokkelen.

De NAVO heeft laten weten dat het de berichten over het konvooi zal onderzoeken. Eerder deze week meldde het bondgenootschap dat Rusland zijn troepen langs de grens met Oekraïne opnieuw heeft versterkt.

De spanning in het oosten van Oekraïne is sterk toegenomen sinds de verkiezingen van afgelopen weekeinde in de rebellenrepubliekjes Donetsk en Loehansk. Rusland liet gisteren weten dat het de uitkomst van die omstreden verkiezingen 'respecteert'. Maar een Russische woordvoerder wees erop dat dat iets anders is dan dat Moskou de uitslag 'erkent'.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten