donderdag 13 november 2014

Leider IS: Kalifaat breidt zich uit

© ap.


De soennitische extremisten van Islamitische Staat hebben vandaag een boodschap van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi verspreid, meldden internetmedia. Onlangs waren er geruchten dat al-Baghdadi gewond of dood zou zijn.

De stem die van al-Baghdadi's moet zijn, roept op tot 'vulkanen van jihad overal' om de strijd voort te zetten. Al-Baghdadi stelt in de boodschap van ruim een kwartier dat de internationale militaire campagne tegen hem faalt. Het lijkt duidelijk dat de boodschap na het afgelopen weekeinde is opgenomen.

De leider van IS kondigt aan dat zijn 'kalifaat' zich onder meer uitbreidt naar Egypte, Libië en het Arabisch schiereiland. Over dat laatste zegt hij dat er de sjiieten en de leden van de familie Saud moeten worden gedood. De prowesterse familie Saud vormt een dynastie uit de 18e eeuw. De familie bestaat uit onder anderen duizenden prinsen en regeert absoluut over het olierijke Saudi-Arabië. IS beheerst inmiddels grote delen van Irak en Syrië.

Westerse en Arabische landen hebben onder leiding van de VS en coalitie gevormd die de macht van IS in het Midden-Oosten moet breken, in de eerste plaats met luchtaanvallen. Nederland doet er ook aan mee. De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei donderdag tegen parlementariërs in Washington dat de luchtaanvallen worden verhevigd, maar dat de strijd tegen IS erg lang kan duren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten