zaterdag 15 november 2014

NASA: zwart gat zendt mysterieuze neutrino's uit

© Reuters/NASA.


Het is best mogelijk dat een enorm zwart gat in het midden van het melkwegstelsel deeltjes, genaamd neutrino's, uitstoot. Dat zou blijken uit gegevens van NASA-satellieten. Een primeur want voor het eerst zouden neutrino's waargenomen worden in de donkerste regionen van de ruimte.

Dit soort subatomische activiteit van het zwarte gat werd ontdekt door drie NASA-satellieten met röntgenstralen. Neutrino's zijn geen neutronen, maar subatomische, elementaire deeltjes die elektrisch ongeladen zijn en die niet onderhevig zijn aan de electromagnetische krachten die wel een invloed hebben op elektronen en protonen. Dit maakt dat ze door het universum kunnen reizen zonder geabsorbeerd te worden door materie. Eigenlijk kruisen miljarden neutrino's ons lichaam elke seconde.

Neutrino's die van de zon naar de aarde reizen zijn bekend bij onderzoekers. Maar deeltjes die van buiten ons zonnestelsel komen, bevatten miljoenen en zelfs miljarden keren meer energie. Wetenschappers zijn al lang op zoek naar de oorsprong van ultrahoge en zeer hoge energie van neutrino's. Het geldt als een van de grootste problemen in de astrofysica vandaag de dag. En nu is er dus het eerste bewijs dat een astronomische bron mogelijks die erg energetische neutrino's produceert, namelijk het superzwaar zwart gat van het melkwegstelsel.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten