donderdag 3 november 2011

Beatrix oudste staatshoofd ooit van Nederland

© ANP

Koningin Beatrix, momenteel op bezoek in het Caribisch gebied, bereikt morgen een bijzondere historische mijlpaal. Zij is vanaf die dag de oudste regerende monarch uit de vaderlandse geschiedenis. Morgen is de vorstin precies 73 jaar en 277 dagen oud.
Koning Willem III was tot op heden het oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gekend. Hij stierf op 23 november 1890 als regerend vorst: hij was toen 73 jaar en 277 dagen oud, dezelfde leeftijd die Beatrix nu heeft bereikt. Willem III was al enige tijd ziek voordat hij stierf. Ook geen stadhouder was op de leeftijd van Beatrix en Willem III nog in functie.







Koningin Juliana was 70 toen ze, op de 42e verjaardag van haar dochter en opvolgster Beatrix, in 1980 bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen omdat 'haar krachten gingen afnemen'. Juliana zat toen bijna 32 jaar op de troon. Beatrix heeft er op 30 april volgend jaar 32 jaar op zitten als staatshoofd.

Onder de Europese regerende monarchen behoort Beatrix qua leeftijd tot de middenmoot. De Britse koningin Elizabeth (85), koning Albert van België (77), koning Harald van Noorwegen (74) en koning Juan Carlos van Spanje (73) zijn ouder dan de Nederlandse vorstin. (ANP/Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten