donderdag 3 november 2011

Werkster poetst deel kunstwerk van 800.000 euro weg

© epa

In een museum in het Duitse Dortmund heeft een schoonmaakster een deel van een kunstwerk weggepoetst. Volgens een restaurateur van het museum is het werk onherstelbaar beschadigd en is de zaak nu een geval voor de verzekering.
Het werk van kunstenaar Martin Kippenberger (1953-1997) bestaat uit een manshoge toren uit houten platen. In het midden onderaan bevindt zich een rubberen bak met een witte kalkvlek, die door de grondig werkende schoonmaakster werd weggepoetst.








'Dat was de bedoeling van de kunstenaar niet', zegt Dagmar Papajewski, woordvoerster voor de stad Dortmund. De schoonmaakdienst zou zelfs de strikte aanwijzing gekregen hebben om de kunstwerken te beschermen. 'Dat is net zoals thuis, daar zegt men ook: 'alles schoonmaken, maar van de schrijftafel blijf je af.' In een museum zijn dergelijke orders natuurlijk strenger.'

In 1986 werd de installatie Fettecke (Vethoek) van de kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) ook vernietigd door overijverig schoonmaakpersoneel. De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen moest toen 40.000 Duitse marken aan schadevergoeding neertellen. Het werk van Kippenberger heeft een geschatte waarde van 800.000 euro.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten