donderdag 3 november 2011

Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand

© reuters

Een nieuw revolutionair systeem kan bommakers en explosieven vanop afstand opsporen. Het gebruikt nieuwe sensoren die verhoogde concentraties van bepaalde chemische stoffen opsporen in de lucht, en zo zien op welke locatie er mogelijk bommen worden gemaakt.
"Als dit Lotus-systeem had bestaan rondom de aanslag in Londen, dan had die misschien voorkomen kunnen worden", zegt Antoine van der Heijden van het Nederlandse technologiebedrijf TNO, een van de medewerkers aan het door de Europese Unie gesteunde project. "De explosieven voor deze aanslag werden in Leeds gemaakt, en die hadden we van buitenaf met deze technologie kunnen opsporen."









Vreemde geur
Het heeft namelijk zeven weken geduurd voordat de bom was gemaakt, legt Van der Heijden uit. "De buren zeiden later dat ze een vreemde geur roken. Als ze dat verteld hadden, had het Lotus-systeem kunnen worden ingezet." Dan had het gevaar met de nu ontwikkelde technologie zeker onderkend geworden zonder het pand te hoeven ingaan, denkt de TNO-medewerker.

Onopvallend
De sensoren kunnen in een auto worden gestopt en daarmee kan onopvallend door een buurt worden gereden. Als er verdachte concentraties chemische stoffen worden waargenomen, bekijkt een computerprogramma of die bij elkaar kunnen worden gebruikt om een bom te maken. Als dat zo is, kunnen inlichtingendiensten en politie plannen maken om vroegtijdig in te grijpen.

Implementatie
Hoewel de techniek er is, zal het nog een jaar of vijf duren voordat het systeem eventueel operationeel is. Er is interesse van politiekorpsen in Europese landen. (anp/sam)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten